Geen afbeelding beschikbaar

Van baby tot vliegtuigkaper: 5 bizarre vermissingen door de eeuwen heen

Op 29 maart 2016 werd een militair gevonden in de Colombiaanse jungle die al 23 dagen vermist was. Hij werd verzwakt, maar in goede gezondheid aangetroffen. In het verleden zijn er een aantal  mensen vermist geraakt die -  in tegenstelling tot de Colombiaan - nooit meer zijn teruggevonden. Lees hier meer over de intrigerende  vermissing van een baby, kapitein, uitvinder, vliegenierster en vliegtuigkaper.


  1. Het babymeisje Virginia Dare: een complete kolonie verdwenen

In 1587 werd het meisje Virginia Dare geboren. Ze was het eerstgeboren kind van Engelse ouders en het eerste Engelse kind  dat in de Nieuwe Wereld geboren werd. Haar familie was onderdeel van de slechts 120 Engelse mannen en vrouwen die Roanoke Island moesten koloniseren, aan de kust van het hedendaagse North Carolina. De gouverneur van de kolonie en tevens Virginia’s grootvader, vertrok naar Engeland vlak na haar geboorte om meer financiële en materiële bronnen veilig te stellen voor de nederzetting. Toen hij na drie jaar eindelijk terug kwam was het kind spoorloos, samen met de andere kolonisten. Slechts één aanwijzing was er overgebleven: het woord Croatan dat op een paal gekerfd was. Hierdoor dachten velen dat de inheemse Croatan stam de kolonisten hadden gekidnapt of vermoord. Het eiland kwam bekend te staan als Lost Colony. Tot op de dag van vandaag bestaat er nog geen consensus of hard bewijs over wat er daadwerkelijk gebeurd is.


  1. Kapitein Henry Hudson: muitende bemanning

De beroemde Britse navigator naar wie o.a. de rivier de Hudson is vernoemd, werd ergens tussen 1560 en 1570 geboren. Hudson maakte vier grote reizen, waaronder eentje in opdracht van de VOC. Tijdens de laatste reis ging het mis. In april 1610 reisde hij weer onder Engelse vlag, dit keer echter veel noordelijker dan op zijn vorige reis. Ze kwamen terecht in de Jamesbaai in het noorden van Canada. Hij was waarschijnlijk een vervelende man om mee te werken, want zijn eigen bemanning die heimwee had, verhongerde en half bevroren was, bepaalde het lot van Hudson. Ze wilden niet langer op verkenning  nadat ze vier maanden hadden vastgezeten in het ijs van de Jamesbaai. Hudson werd samen met zijn tienerzoon en zeven loyale bemanningslieden in een kleine open boot geplaatst in het midden van de hedendaagse Hudson baai in juni 1611. Van Hudson en de anderen ontbreekt sindsdien ieder spoor.


  1. Uitvinder Louis Le Prince: verdwenen uit de trein

Louis Aimé Augustin Le Prince was een Franse uitvinder die in 1842 in Metz werd geboren. Le Prince is befaamd door het vastleggen van ’s wereld eerste bewegende beelden op film. “De vader van cinematografie” is echter ook bekend vanwege een van de vreemdste vermissingen ooit. Op 16 september 1890 bracht hij zijn broer een bezoek in de Franse plaats Dijon. Na het bezoek nam hij een trein richting Parijs, maar toen de trein aankwam was Le Prince compleet verdwenen. Hij is voor het laatst gesignaleerd toen hij zijn cabine betrad na het checken van zijn bagage in een gescheiden compartiment. Le Prince noch zijn bagage zijn ooit terugvonden. Er waren geen sporen van een misdrijf en niemand had Le Prince buiten zijn cabine gezien. De ramen waren goed gesloten, dus het was moeilijk voor hem om uit de trein te springen. Zelfmoord leek sowieso geen reële optie. Le Prince was namelijk van plan om naar Amerika toe te gaan om patenten te krijgen voor zijn nieuwe uitvindingen. Doordat dit niet is gelukt, heeft Thomas Edison de credits gekregen voor de uitvinding van bewegende beelden. Het ultieme lot van Le Prince is nog altijd een mysterie.


  1. Vliegenierster Amelia Earhart: solo de wereld rond

Amelia Earhart werd geboren op 24 juli 1897 te Kansas in Amerika. Op 11 januari 1935 vloog Earhart als eerste persoon solo de Stille Oceaan over. Na een aantal andere solovluchten had zij in 1937 een ambitieus plan, namelijk om als eerste vrouw rond de wereld te vliegen. Earhart kwam na 35.000 kilometer aan in Nieuw-Guinea, samen met Fred Noonan, die zich ontfermde over de navigatie. Het stel moest nog 11.000 kilometer overbruggen over de Stille Oceaan om de reis te voltooien. Op 2 juli 1937 waren zij op weg naar Howland Island. Wat er vervolgens met Earhart en Noonan is gebeurd blijft tot op heden onduidelijk. Hoogstwaarschijnlijk is het stel per ongeluk van de koers afgeweken en uiteindelijk door een gebrek aan brandstof neergestort.


  1. Vliegtuigkaper D.B Cooper: een nachtelijke parachutesprong

Tot op de dag van vandaag weet niemand wat zijn echte naam was, maar op 24 november 1971 was de mysterieuze man die zichzelf D.B. Cooper noemde het gesprek van de dag.  Hij kaapte die dag namelijk  vlucht 305 van Northwest Airlines Flight met haar 36 passagiers door een koffer te gebruiken waar een bom in zou zitten. Toen Coopers vraag naar 200.000 dollar en een aantal parachutes werd ingewilligd, eiste hij dat hij naar Mexico gevlogen zou worden. Hij vroeg ook aan de piloot om de achterdeur open te laten en om het vliegtuig laag en langzaam vliegend te houden. Cooper had duidelijk een plan, hoewel de autoriteiten niet beseften wat er gebeurde totdat het te laat was. Terwijl het vliegtuig richting Reno in Nevada vloog, parachuteerde Cooper de nacht in. Ondanks dat politieautoriteiten in vijf verschillende vliegtuigen het toestel achtervolgden, zijn er geen getuigen van de sprong. Hoewel de FBI volhoudt dat Cooper de sprong niet heeft kunnen overleven, heeft het in 2007 nieuwe compositietekeningen vrijgegeven in de hoop om hem toch te vangen mocht hij nog leven.  

Bronnen

www.nos.nlVerdwaalde militair gevonden

www.content.time.comVermiste personen

www.listverse.comLijstje vermiste personen

 

Afbeeldingen

Croatoan op de boom, via Croatia

Virginia Dare doping, via Wikipedia

Henry Hudson en co, via Wikimedia

Louis Le Prince, via Wikipedia

Amelia Earhart, via Ibtimes

Schetsen D.B. Cooper, via de FBI

Personen: 

Tijdperken: 

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief. 

Saga vikingen

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 4 april 23:59 u. een abonnement.

Vergeten D-Day: Italië, 1943

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 4 april 23:59 u. een abonnement.

Lees het eerste jaar Geschiedenis Magazine extra voordelig én kies een welkomstcadeau!

cover GM3

Het extra dikke nummer van Geschiedenis Magazine verschijnt omstreeks 18 april. Neem vóór donderdag 4 april 23:59 u. een abonnement om dit nummer zonder verzendkosten te ontvangen. 

Piet Hein

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 4 april 23:59 u. een abonnement.