Een zelfportret van Vincent van Gogh.

Van Gogh pleegt zelfmoord

Arles 1890 – “Ik zou je wellicht over verschillende zaken willen schrijven. Maar dan neemt het verlangen zodanig af dat ik er het nut niet meer van inzie” schrijft Van Gogh op 23 juli aan zijn broer Theo. “Snel meer. Pas op jezelf en succes in je zaken. Veel liefs aan jou en we omhelzen elkaar in gedachte.”

Vincent van Gogh heeft tijdens zijn leven weinig erkenning ontvangen voor zijn uitzonderlijke talenten. Zijn werken hangen vandaag te dag in de grootste en belangrijkste musea ter wereld en worden voor gigantische bedragen verkocht. Maar gedurende zijn leven maakte hij niet mee dat er meer dan één werk van zijn zeer omvangrijk oeuvre werd verkocht. Integendeel, de kunstcritici begrepen zijn werk niet. In de straten van de zuid-Franse stad Arles renden kinderen achter de ‘dorpsgek’ aan om hem te bekogelen.

Zowel zijn werk als de mens Van Gogh werden slecht begrepen in zijn tijd. Het post-impressionistisch werk van Van Gogh maakte de weg vrij voor de expressionisten en de fauvisten. Hij produceerde zijn gehele oeuvre in tien jaar tijd. Relaties en vriendschappen zoals met collega-schilder Gauguin, liepen vaak met dramatische taferelen af. Zoals het verminkte oor van Van Gogh, waarvan de exacte toedracht altijd in het ongewis is gebleven. Van Gogh vertrouwde alleen zijn broer Theo, de kunsthandelaar in Parijs die hem van geld voorzag om te kunnen leven en schilderen. Van Gogh werd in 1889 opgenomen in psychotisch achtige toestanden in de inrichting Saint-Rémy-de-Provence. Hij was een fervent Absint drinker, een sterk alcoholische drank. Artsen schreven zijn waanbeelden vaak aan de drank toe.

Op 27 juli 1890 schoot hij zichzelf op 37-jarige leeftijd in de borst en overleed twee dagen later aan de verwondingen. Na zijn dood ontstonden er verschillende theorieën over de toedracht van de zelfmoord. Hij zou leiden aan depressies, borderline of schizofrenie. De meest waarschijnlijke  theorie is dat Van Gogh leed aan een bipolaire stoornis. Van Gogh werd begraven op de begraafplaats van Auvers-sur-Oise. Zijn broer overleed een half jaar later en werd naast hem begraven. Zijn correspondentie met Theo is in 2009 gebundeld in een uitgave.

Afbeelding:

Rubrieken: 

Landen: 

Personen: 

Tijdperken: 

Onderwerpen: 

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 16 mei 23:59 u. een abonnement.

Covers OA

Iedere maand meeslepende en prachtig geïllusteerde verhalen over de geschiedenis van Amsterdam.

Olympias, moeder van Alexander de Grote

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 16 mei 23:59 u. een abonnement.

Ga mee op ontdekkingstocht naar archeologische vindplaatsen in binnen- en buitenland!

Geschiedenis magazine 3 van 2024 nu in de winkel

Het derde nummer van 2024 is verschenen. Koop dit nummer bij een kiosk of boekhandel bij jou in de buurt

Het ‘sterrenkamp’ in Bergen-Belsen

Lees het aankomende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 16 mei 23:59 u. een abonnement.