Vasco da Gama's reis naar het oosten

ONTDEKKINGSREIZEN: 8 juli 1497 – Vasco da Gama vertrekt vanaf de Portugese kust richting Indië, met de opdracht van de koning om een handelsroute over zee richting het oosten te vinden. Na iets minder dan een jaar bereikt hij samen met zijn 170-koppige bemanning de Indiase kust. Het werd de eerste reis die de route naar India zou vastleggen voor de volgende generaties. Vasco da Gama verwerft hiermee eeuwige roem.  

Marissa van de Vrede

Rivaliteit met Spanje

Het vroegere leven van Vasco da Gama is gehuld in mysteriën. Hij kwam als derde zoon van de edelman Estêvão da Gama, gouverneur van Sines, ter wereld in de jaren 60 van de vijftiende eeuw. Hij verdiepte zich in zijn jeugd waarschijnlijk in astronomie en navigatie. Door de goede banden van de adellijke familie met het Portugese koningshuis werd Vasco rond 1492 in dienst genomen als admiraal.

Het ‘grote onbekende’

Mede door de succesvolle ontdekkingsreizen van Spanje wilde Portugal niet achterblijven. Na de geslaagde tocht van Bartolomeu Dias rond Kaap de Goede Hoop, kreeg Da Gama van koning Emanuel I de opdracht om de route naar het oosten via de Indische Oceaan vast te leggen. Op 8 juli 1497 vertrok hij richting Zuid-Afrika, op weg naar het ‘grote onbekende’.

Langs Mombassa & Malinda

Gezegend met goede winden die zorgden voor een voorspoedige reis, rondde Vasco da Gama in november 1497 Kaap de Goede Hoop, waarna hij langs de kust richting het noorden voer. Onderweg meerde hij aan in Mombassa, waar hij in conflict raakte met de lokale koning. Na de kaping van een schip vol met goud en zilver, zette Da Gama zijn ontdekkingsreis voort. Op 14 april 1498 deed hij Malinda aan, een rivaliserend koninkrijk van Mombassa. Door zijn acties tegen het koninkrijk Mombassa, werd hij in Malinda met open armen ontvangen en werd hem zelfs hulp aangeboden voor zijn reis over de Arabische Zee.  


Titel: The Ships of Abel Tasman-
Auteurs: Ab Hoving en Cor Emke/td>
ISBN: 9789087045098
Uitgever: Verloren
Prijs: €47,-

 

 


 

Vasco da Gama komt aan in Calicut

Op 23 mei 1498 kwam Vasco da Gama aan in Calicut op de westkust van India. Hiermee was de eerste reis van Europa naar India een feit. Vasco probeerde direct handel te drijven met de lokale bevolking, maar dit mislukte mede door de argwanende samorijn, de lokale vorst, en de aanwezige moslimhandelaren. Na een aantal maanden hield de pionier het voor gezien en zette hij koers naar huis.

Uitdagingen op de Arabische Zee

De terugreis bleek een grotere uitdaging dan gedacht, want zonder hun gids uit Malinda werd snel duidelijk dat de Portugezen weinig kennis hadden van de Arabische Zee en haar klimaat. Bovendien kreeg de vloot te kampen met scheurbuik, meer dan de helft van de bemanningsleden zou hierdoor de reis niet overleven.

Succesvolle reis

Nadat Da Gama terugkeerde in Portugal met verhalen over zijn succesvolle reis, werden er meer expedities uitgezet naar India om handelsposten op te zetten in Calicut. Vasco da Gama werd rijkelijk beloond voor zijn pionierswerk en zou later nog een tweetal reizen richting India maken. Hij stierf op 24 december 1524 in Cochin, India.

<h3>Bronnen:</h3>
<u>Boeken:
</u>G.M. Towle, <em>The Voyage and Adventures of Vasco Da Gama </em>(Boston 1878).
(online via <a href="http://www.heritage-history.com">www.heritage-history.com</a>)

<u>Websites:
</u>BBC – History – Vasco da Gama
<a href="http://www.bbc.co.uk/history/historic_figures/da_gama_vasco.shtml">www.b...

Historiek.net – Vasco da Gama (1469-1524)
<a href="http://historiek.net/vasco-da-gama-1469-1524/1250/">historiek.net</a>

National Geographic Education – Da Gama Discovers a Sea Route to India
<a href="http://education.nationalgeographic.com/education/thisday/may20/da-gama-...

National Geographic Nederland/België – Terugblik: Da Gama ontdekt zeeroute naar India – 20 mei, 1498
<a href="http://www.nationalgeographic.nl/artikel/terugblik-da-gama-ontdekt-zeero...

 
<h3>Afbeelding:</h3>
Vasco da Gama leaving Portugal, John Henry Amshewitz, RBA (1936), Publiek Domein, via <a href="https://nl.wikipedia.org/wiki/Vasco_da_Gama#/media/File:Vasco_da_Gama_Le... target="_blank">nl.wikipedia.org</a>

Rubrieken: 

Deze bijzonder collectie, met bruiklenen van het Rijksmuseum, is verlengd t/m 13 september 2020.

Lees Geschiedenis Magazine

Lees er het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór 6 augustus een abonnement.

Meteen op de hoogte van de nieuwste historische verhalen!

Lees Geschiedenis Magazine

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór 6 augustus een abonnement.

Alles over de geschiedenis van Polen? Lees Geschiedenis Magazine

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór 6 augustus een abonnement.