Vasco da Gama

Vasco da Gama's reis naar het oosten

ONTDEKKINGSREIZEN: 8 juli 1497 – Vasco da Gama vertrekt vanaf de Portugese kust richting Indië, met de opdracht van de koning om een handelsroute over zee richting het oosten te vinden. Na iets minder dan een jaar bereikt hij samen met zijn 170-koppige bemanning de Indiase kust. Het werd de eerste reis die de route naar India zou vastleggen voor de volgende generaties. Vasco da Gama verwerft hiermee eeuwige roem.  

Marissa van de Vrede


Rivaliteit met Spanje


Het vroegere leven van Vasco da Gama is gehuld in mysteriën. Hij kwam als derde zoon van de edelman Estêvão da Gama, gouverneur van Sines, ter wereld in de jaren 60 van de vijftiende eeuw. Hij verdiepte zich in zijn jeugd waarschijnlijk in astronomie en navigatie. Door de goede banden van de adellijke familie met het Portugese koningshuis werd Vasco rond 1492 in dienst genomen als admiraal.


Het ‘grote onbekende’


Mede door de succesvolle ontdekkingsreizen van Spanje wilde Portugal niet achterblijven. Na de geslaagde tocht van Bartolomeu Dias rond Kaap de Goede Hoop, kreeg Da Gama van koning Emanuel I de opdracht om de route naar het oosten via de Indische Oceaan vast te leggen. Op 8 juli 1497 vertrok hij richting Zuid-Afrika, op weg naar het ‘grote onbekende’.Het beste van IsGeschiedenis in je inbox? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief! Helemaal niks missen? Volg ons op Facebook!Langs Mombassa & Malinda


Gezegend met goede winden die zorgden voor een voorspoedige reis, rondde Vasco da Gama in november 1497 Kaap de Goede Hoop, waarna hij langs de kust richting het noorden voer. Onderweg meerde hij aan in Mombassa, waar hij in conflict raakte met de lokale koning. Na de kaping van een schip vol met goud en zilver, zette Da Gama zijn ontdekkingsreis voort. Op 14 april 1498 deed hij Malinda aan, een rivaliserend koninkrijk van Mombassa. Door zijn acties tegen het koninkrijk Mombassa, werd hij in Malinda met open armen ontvangen en werd hem zelfs hulp aangeboden voor zijn reis over de Arabische Zee.  


 


Vasco da Gama komt aan in Calicut


Op 23 mei 1498 kwam Vasco da Gama aan in Calicut op de westkust van India. Hiermee was de eerste reis van Europa naar India een feit. Vasco probeerde direct handel te drijven met de lokale bevolking, maar dit mislukte mede door de argwanende samorijn, de lokale vorst, en de aanwezige moslimhandelaren. Na een aantal maanden hield de pionier het voor gezien en zette hij koers naar huis.


Uitdagingen op de Arabische Zee


De terugreis bleek een grotere uitdaging dan gedacht, want zonder hun gids uit Malinda werd snel duidelijk dat de Portugezen weinig kennis hadden van de Arabische Zee en haar klimaat. Bovendien kreeg de vloot te kampen met scheurbuik, meer dan de helft van de bemanningsleden zou hierdoor de reis niet overleven.


Succesvolle reis


Nadat Da Gama terugkeerde in Portugal met verhalen over zijn succesvolle reis, werden er meer expedities uitgezet naar India om handelsposten op te zetten in Calicut. Vasco da Gama werd rijkelijk beloond voor zijn pionierswerk en zou later nog een tweetal reizen richting India maken. Hij stierf op 24 december 1524 in Cochin, India.

Bronnen:

Boeken:
G.M. Towle, The Voyage and Adventures of Vasco Da Gama (Boston 1878).
(online via www.heritage-history.com)

Websites:
BBC – History – Vasco da Gama
www.bbc.co.uk

Historiek.net – Vasco da Gama (1469-1524)
historiek.net

National Geographic Education – Da Gama Discovers a Sea Route to India
education.nationalgeographic.com

National Geographic Nederland/België – Terugblik: Da Gama ontdekt zeeroute naar India – 20 mei, 1498
www.nationalgeographic.nl

 

Afbeelding:

Vasco da Gama leaving Portugal, John Henry Amshewitz, RBA (1936), Publiek Domein, via nl.wikipedia.org

Rubrieken: 

Olympias, moeder van Alexander de Grote

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 16 mei 23:59 u. een abonnement.

Covers OA

Iedere maand meeslepende en prachtig geïllusteerde verhalen over de geschiedenis van Amsterdam.

Lees het eerste jaar Geschiedenis Magazine extra voordelig én kies een welkomstcadeau!

Geschiedenis magazine 3 van 2024 nu in de winkel

Het derde nummer van 2024 is verschenen. Koop dit nummer bij een kiosk of boekhandel bij jou in de buurt

Geschiedenis Magazine 4

Het komende nummer van Geschiedenis Magazine verschijnt omstreeks 30 mei. Neem vóór donderdag 16 mei 23:59 u. een abonnement om dit nummer zonder verzendkosten te ontvangen. 

Ga mee op ontdekkingstocht naar archeologische vindplaatsen in binnen- en buitenland!