Venezuela onafhankelijk Simon Bolivar

Venezuela onafhankelijk

“Vandaag verklaren wij, de zeven provincies van Venezuela, als eerste Zuid-Amerikaans land, de onafhankelijkheid van de Spaanse kroon” roepen de bijeen geroepen congresleden. “Wij eisen onafhankelijkheid van een klein Europees land dat de Nieuwe Wereld domineert terwijl het zelf door Napoleon is bezet. Wij roepen ons uit tot de Amerikaanse Confederatie van Venezuela!”

Onafhankelijkheidsoorlog

Na de ondertekening van de Onafhankelijkheidsverklaring door de zeven Venezolaanse provincies, volgde een lange bittere strijd om die onafhankelijkheid ook daadwerkelijk te bemachtigen. Simon Bolivar was de grote man achter de militaire strijd tegen de Spaanse overheerser. In 1821 versloeg hij het Spaanse leger en na de bevrijding van Bolivia, Colombia en Peru verlieten de Spanjaarden het Zuid-Amerikaanse continent in 1828 definitief. Bolivar streed verder om zijn ‘Groot-Colombiaanse’ Rijk, bestaande uit Panama, Colombia, Equador en Venezuela bij elkaar te houden. Die droom liep stuk door corruptie en machtsstrijd binnen zijn gestichte Rijk. In 1830 stierf Bolivar als een gedesillusioneerd man aan tbc.

Aartsvader Bolivar

In Zuid-Amerika wordt hij als de ‘aartsvader’ van de onafhankelijkheid gezien. President Hugo Chavez is een grote bewonderaar van de revolutionair. Bij zijn aantreden in 1999 veranderde hij zelfs de naam van het land in de Bolivaarse Republiek Venezuela. Op 19 april 2010 vierde Venezuela de onafhankelijkheid van het land, dat op die datum tweehonderd jaar eerder een begin maakte met de onafhankelijkheid die een jaar later officieel werd uitgeroepen. Chavez vergeleek in een speech zijn socialistische politiek met de strijd van Bolivar. De ceremonie was vooral gericht tegen het imperialisme van de Verenigde Staten. Ironisch genoeg was Bolivar juist een groot bewonderaar van de Amerikaanse Revolutie.

Columbus en Spaanse bezetting

Venezuela is meer dan drie eeuwen onder Spaanse heerschappij geweest. Columbus landde in 1498 op het schiereiland Paria, op het oostelijkste puntje van het land. Omdat de indianen hun nederzettingen op palen bouwden, noemden de Spanjaarden het land Venezuela, wat ‘klein Venetië’ betekent. In 1500 bouwden de Spanjaarden hun eerste nederzetting in het land. In de komende eeuwen stichtten de Spanjaarden meerdere steden, dreven slavenhandel en zochten naar goud. Ook andere Europeanen kwamen op de vermeende goudschatten af, waaronder de Nederlanders. In de 18e eeuw kwam geheel Venezuela onder het bewind van een Spaanse generaal.

Afbeeldingen:

Ook interessant: 

Rubrieken: 

Landen: 

Personen: 

Onderwerpen: 

Lees het eerste jaar Geschiedenis Magazine extra voordelig én kies een welkomstcadeau!

Vergeten D-Day: Italië, 1943

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 4 april 23:59 u. een abonnement.

Saga vikingen

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 4 april 23:59 u. een abonnement.

Covers OA

Iedere maand meeslepende en prachtig geïllusteerde verhalen over de geschiedenis van Amsterdam.

GM 2 cover - nu in de winkel

Het tweede nummer van 2024 is verschenen. Koop dit nummer bij een kiosk of boekhandel bij jou in de buurt

De wieg van de Zijderoute

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 4 april 23:59 u. een abonnement.