Frere Roger, Taizé

Verzoener christelijke groeperingen frère Roger vermoord

Taizé 2005 - “Ik bracht in mijzelf een verzoening tot stand tussen het geloof van mijn oorsprong, het protestantisme, en het mysterie van het katholieke geloof, zonder de verbondenheid met wie dan ook te verbreken.” Frère Roger was theoloog, verzetsheld en oprichter van de Taizégemeenschap. De verzoening tussen de gescheiden kerken die hij nastreefde kostte hem zijn leven op 16 augustus 2005. 

Frère Roger verenigt verschillende kerken

Frère Roger, een protestantse pater, zette een stap die sinds de Reformatie niet was voorgekomen: hij trad geleidelijk toe tot volledige gemeenschap met het geloof van de katholieke Kerk, zonder een ‘bekering’ die een breuk met zijn oorsprong zou betekenen. Tijdens de eucharistieviering bij de bijzetting van Paus Johannes Paulus II op 8 april 2005 deelde de toenmalige kardinaal Ratzinger aan frère Roger de Heilige Communie uit. Het baarde opzien. Sommigen zagen dit als een toenadering binnen de christelijke geloven, later werd dit enigszins genuanceerd.

Zorgen voor zijn naasten

In 1940 reed frère Roger op zijn fiets van Genève naar het plaatsje Franse plaatsje Taizé in Bourgondië. Het Franse gebied was toen bezet door de Duitsers. Hij moest daar naartoe om te zorgen voor de vluchtelingen, met name Joden, die hij en zijn zus Geneviève daar hadden ondergebracht. In 1942 was het door de politieke situatie niet meer mogelijk om dit te blijven doen en moest hij vluchten naar Zwitserland.

Stichting broedergemeenschap Taizé

Twee jaar later, in 1944, keerde hij terug naar Taizé en ging Duitse krijgsgevangenen en oorlogsweeskinderen verzorgen. Veel mensen raakten geïnspireerd door Rogers grote naastenliefde en charisma en sloten zich in de loop van de tijd bij hem aan. Op Paaszondag 17 april 1949 legden de eerste zeven broeders de geloften af voor de nieuwe broedergemeenschap Taizé. De broeders waren afkomstig uit verschillende protestantse kerken. De broedergemeenschap stond open voor alle christelijke geloven en in 1968 werd ook de eerste rooms-katholieke broeder ingewijd. Thema’s die centraal staan in de broederorde van Taizé zijn: naastenliefde, vrede en verzoening.

Messteken door verwarde Roemeense

Maar niet iedereen deelde zijn ideeën. Op 16 augustus 2005 werd frère Roger kort na half negen ‘s avonds, tijdens het avondgebed waarbij ongeveer 2500 jongeren aanwezig waren, aangevallen door Luminiţa Solcan. Deze 35-jarige verwarde Roemeense vrouw stake frère Roger neer met een mes. Frère Roger overleed aan zijn verwondingen. Hij werd begraven op het kerkhof van Taizé.

Rubrieken: 

Landen: 

Religie: 

Tijdperken: 

Hitler profiteerde van gevangenis straf

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór vrijdag 1 december 23:59 u. een abonnement.

Ga mee op ontdekkingstocht naar archeologische vindplaatsen in binnen- en buitenland!

lijfwacht napoleon

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór vrijdag 1 december 23:59 u. een abonnement.

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief. 

Grace O’Malley, piratenkoningin

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór vrijdag 1 december 23:59 u. een abonnement.

welkomstcadeau Geschiedenis Magazine

Lees het eerste jaar Geschiedenis Magazine extra voordelig én kies een van de tijdelijke welkomstcadeaus!