Tweede Kamer

Vijf lang zittende parlementariërs van de twintigste eeuw

Deze week nam een van de langstzittende Tweede Kamerleden afscheid van het parlement: Harry van Bommel. Na 18 jaar voor de SP in de Tweede Kamer te hebben gezeten, stopt hij als kamerlid. Bij zijn afscheidswoord wees hij op het gebrek aan ervaring in de Kamer omdat veel Kamerleden minder dan zes jaar blijven. Wie hebben er eigenlijk nog meer lang in de Kamers gezeten?

44 jaar – Lodewijk Duymaer van Twist

De langstzittende Nederlandse parlementariër was de ARP-politicus Lodewijk Duymaer van Twist (1865-1961). Hij zat van 1901 tot 1946 in de Tweede Kamer voor de Anti-Revolutionaire Partij. Hij was een oud-infanterist en dat was soms te zien in zijn uitstraling. Hij vond zowel het geloof (de hervormde Kerk) als het Koningshuis erg belangrijk. Samen met Abraham Kuyper werd hij belangrijk in de Nederlandse politiek.

41 jaar- Hendrik Tilanus

Als voorman van de Christelijk-Historische Unie (CHU), werd Hendrik Tilanus (1884-1966) bekend in Nederland. In 1922 kwam hij als lid van de CHU in de Tweede kamer en vanaf  1939 was hij partij- en fractievoorzitter van de CHU. Tijdens de oorlog werd hij als gijzelaar geïnterneerd in meerdere gijzelaarskampen. Na de oorlog richtte hij de CHU opnieuw op.

29 jaar – Bas van der Vlies

Bas van der Vlies (1942) werd in 1981 lid van de Tweede Kamer en was in 1986 de eerste fractievoorzitter van de SGP. Met de partij haalde hij bij de verkiezingen van 1986 direct drie zetels. In totaal heeft hij zeven keer het fractievoorzitterschap vervuld, totdat hij in 2010 op de SGP-partijdag het voorzitterschap overdroeg aan Kees van der Staaij.

23 jaar -  Gerrit Holdijk

Gerrit Holdijk (1944-1915) heeft ook meer dan twintig jaar in de Eerste Kamer gezeten voor de SGP. Daar had hij tijdens het minderheidskabinet Rutte I soms een sleutelpositie als het ging om de meerderheid van de stemmen te halen. Daarnaast was hij ook nog medewerker van de SGP-fractie en heeft in totaal 45 jaar op het Binnenhof gezeten.

18 jaar –Kees van der Staaij

Net als Harry van Bommel, zit Kees van der Staaij (1968) ook al achttien jaar in de Tweede Kamer. Sinds 1998 vertegenwoordigde hij de SGP. Door het vertrek van Van Bommel is Van der Staaij nu het langstzittende actieve Tweede Kamerlid.  Hij wordt op de voet gevolgd door Khadija Arib en Geert Wilders. Beide zitten ook bijna 6800 dagen in de Kamer.

Bronnen:

Nos.nl: oudste parlementariërs Toponderzoek.com: langstzittende leden Nos.nl: Afscheid tweede Kamer leden Trouw.nl: ervaring Tweede Kamer

 

Afbeelding:

Commons.wikimedia.org: Tweede Kamer

Meer weten

Meer lezen over: 

Landen: 

Neem nu een abonnement en krijg schitterende cadeau's!

‘Wereld in vlammen’ van Dan Jones en Marina Amaral. Een schitterend overzicht in woord en ingekleurd beeld met 200 beeldbepalende foto’s uit de periode 1914 - 1945