SGP en haar geschiedenis

SGP en haar geschiedenis

“Ik ben geen Aletta Jacobs. Ik sta er heel nuchter in”, aldus Lilian Janse die zich vanaf 26 augustus 2013 lijsttrekker van de SGP mag noemen. De SGP krijgt voor het eerst in haar geschiedenis een vrouwelijk lijsttrekker. Lilian Janse gaat komend jaar de SGP vertegenwoordigen in de gemeenteraadsverkiezingen in Vlissingen. Een historische dag in de geschiedenis van de SGP die begon in 1918.


Op 24 april 1918 besloten afgevaardigden van de Gereformeerde Gemeenten in Middelburg door onvrede over de koers van de andere christelijke partijen ARP,CHU en RKSP tot de oprichting van een nieuwe partij: de Staatkundig Gereformeerde Partij (SGP). G.H. Kersten, predikant van de Gereformeerde Gemeenten , was bij de oprichting de drijvende kracht. De insteek van de nieuwe politieke partij was om Nederland te gaan besturen volgens gereformeerde normen .


Tweede Kamerverkiezingen van de SGP


In het jaar van de oprichting wilde de partij al meedoen aan de Tweede Kamerverkiezingen. Ze behaalde rond de vijfduizend stemmen waarmee ze net niet in aanmerking kwamen voor een zetel. In 1922 deed de partij opnieuw mee aan de landelijke verkiezingen en behaalden ze één zetel in de Tweede Kamer.


SGP na de Tweede Wereldoorlog


Na 1945 kreeg de SGP een nieuwe fractievoorzitter namelijk de Delfste predikant Zandt. Kerstens die daarvoor altijd zowel fractievoorzitter als politiek leider was werd door zijn gedrag tijdens de Tweede Wereldoorlog namelijk niet meer toegelaten in de Tweede Kamer. Tijdens de oorlog keurde hij verzet tegen de Duitse bezetter af, stond toe dat het partijblad van de SGP De Banier onder leiding van de NSB bleef verschijnen en ondertekende in 1941 niet het protest van het Convent der Kerken tegen de Jodenvervolging. Nadat Zandt in 1961 overleed, nam ingenieur Van Dis zijn functie als partijleider in 1961 over. Later volgden dominee Abma in 1971 en ingenieurs Van Rossum in 1981 en Van der Vlies in 1986 hem op.


SGP in de Eerste Kamer


De SGP debuteerde in 1956 de Eerste Kamer met één zetel. Deze ging verloren in 1960 en werd vervolgens weer terug veroverd in 1971. Sindsdien heeft de partij ook in de Eerste Kamer altijd één of twee zetels gehad. SGP-lid Leen van der Waal was in 1984 de eerste in het Europees Parlement die ‘Klein Rechts’ vertegenwoordigde. Hij deed dit tot 1997.


In tegenstelling tot de andere politieke partijen die in de loop der tijd fuseerde, bleef de SGP in de originele vorm bestaan. Het is hierdoor de oudste politieke partij van Nederland.


Vrouwen in de SGP


Binnen de partij was de rol van de vrouwen lange tijd een discussiepunt. Bij de SGP mochten vrouwen namelijk geen lid worden. “Een politieke functie is in strijd met de roeping van de vrouw”, aldus partijleider Maarten van Leeuwen in januari 2013. Verschillende vrouwenrechtenorganisaties zoals Proefprocessenfonds Clara Wichmann en Humanistisch Overleg Mensenrechten spanden een rechtszaak aan tegen de partij omdat zij handelden in strijd met het Vrouwenverdrag van de Verenigde Naties. In maart 2013 stelde het Europese Hof voor de Rechten van de Mens dat de SGP vrouwen niet mocht uitsluiten op grond van hun geslacht. De SGP zag zich gedwongen vrouwen actief te laten deelnemen aan de politiek. Lilian Janse is nu de eerste vrouwelijke lijsttrekker van de SGP in de geschiedenis van haar partij.

Bronnen


 


Afbeelding


Nationaal archief/ Fotocollectie Anefo, Vergadering Tweede Kamer, 1973

Rubrieken: 

Landen: 

Covers OA

Iedere maand meeslepende en prachtig geïllusteerde verhalen over de geschiedenis van Amsterdam.

Nu in de winkel

Het nieuwe nummer is verschenen. Koop dit nummer bij een kiosk of boekhandel bij jou in de buurt

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief. 

Ga mee op ontdekkingstocht naar archeologische vindplaatsen in binnen- en buitenland!