Vincent van Gogh

Vincent van Gogh snijdt een deel van zijn oor af

Arles 1888 – Al zijn hele leven heeft Vincent van Gogh last van depressies, onder meer vanwege zijn problematische liefdesleven. Zo  krijgt hij bijvoorbeeld ruzie met de Franse schilder Paul Gauguin omdat ze beiden verliefd zijn op dezelfde vrouw. Op 23 december 1888 snijdt een verwarde Vincent van Gogh een deel van zijn eigen oor af.

Liefdesverdriet in Londen

Vincent Willem van Gogh werd geboren op 30 maart 1853 te Zundert. In juni van 1873 verhuisde hij naar Londen, waar hij verliefd werd op de dochter van zijn hospita. Zij bleek echter al verloofd te zijn en vanwege zijn liefdesverdriet raakte Van Gogh in een depressie. Uiteindelijk raakte hij hierdoor zijn baan in Engeland kwijt en keerde hij in 1878 terug in Nederland, waar hij begon aan een kunstenaarsopleiding. Tevens kreeg Van Gogh in deze periode een verhouding met Christine Hoornik, een ex-prostituee met een alcoholprobleem. In korte tijd verslechterde de relatie echter alweer en in 1883 besloot hij het contact met ‘Sien’ definitief te verbreken. Twee jaar later koos Van Gogh er voor om Nederland weer te verlaten.

Gaugin & Van Gogh verliefd op de cafébazin

Hij vestigde zich eerst in België, maar trok een jaar later in bij zijn broer Theo in Parijs. Daar kwam hij in contact met de grote schilders van het Franse Impressionisme, waaronder Georges Seurat, Camille Pissaro en Paul Gauguin. Van Gogh was zo onder de indruk van de laatste dat hij hem in oktober 1888 uitnodigde om samen te gaan schilderen in Zuid-Franse stadje Arles. Na twee maanden kregen de twee schilders echter onenigheid omdat ze beiden verliefd waren op een lokale cafébazin.


Het beste van IsGeschiedenis in je inbox? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief! Helemaal niks missen? Volg ons op Facebook!


Gaugin of Van Gogh verantwoordelijk voor afgesneden oorlel?

Op 23 december 1888 liep de ruzie zo hoog op dat Van Gogh Gauguin bedreigde met een scheermes. Wat er vervolgens precies heeft plaatsgevonden is niet duidelijk, maar vermoedelijk raakte de verwarde Van Gogh in paniek en vluchtte hij naar een nabijgelegen bordeel. Daar sneed hij een deel van zijn oor af en gaf dat aan een prostituee, met de boodschap het “zorgvuldig te bewaren”. Er bestaat echter sinds kort ook een nieuwe theorie die stelt dat niet Van Gogh maar Gaugin verantwoordelijk was voor het afsnijden van de oorlel.

Zelfmoord

In ieder geval staat vast dat Van Gogh de volgende dag in kritische toestand in het ziekenhuis belandde, terwijl Gauguin besloot Arles te verlaten. Enkele maanden later liet Vincent zichzelf opnemen in een psychiatrisch ziekenhuis omdat hij stemmen hoorde en last had van ernstige depressies. Op 28 juli 1890 pleegde Vincent van Gogh zelfmoord door zichzelf in de borst te schieten met een revolver.  

Ook interessant: 

Rubrieken: 

Landen: 

Personen: 

Tijdperken: 

Onderwerpen: 

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief. 

Geschiedenis Magazine 4

Het komende nummer van Geschiedenis Magazine verschijnt omstreeks 30 mei. Neem vóór donderdag 16 mei 23:59 u. een abonnement om dit nummer zonder verzendkosten te ontvangen. 

Lees het eerste jaar Geschiedenis Magazine extra voordelig én kies een welkomstcadeau!

Geschiedenis magazine 3 van 2024 nu in de winkel

Het derde nummer van 2024 is verschenen. Koop dit nummer bij een kiosk of boekhandel bij jou in de buurt

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 16 mei 23:59 u. een abonnement.

Jan van Schaffelaar

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 16 mei 23:59 u. een abonnement.