Geen afbeelding beschikbaar

Vladimir Poetin

De mensen zijn Poetin zat, gewoon zat.

Russen hebben zondagavond hun premier Poetin onthaald met boegeroep, toen hij bij een vechtsportwedstrijd de ring instapte om de Russische winnaar te feliciteren. De populariteit van Poetin is de laatste tijd aan het dalen. De reacties op het internet waren dan ook niet positief: ‘De mensen zijn Poetin zat, gewoon zat.’

Poetin werd in 1952 geboren in Leningrad, tegenwoordig Sint-Petersburg. Zijn vader was een fanatiek communist die diende in de marine van de Sovjet Unie en de binnenlandse veiligheidsdienst NKVD. Poetin trouwde in 1983 met Ljoedmila Poetina, waarmee hij twee dochters kreeg. Daarnaast staat Poetin bekend als een fervent judoka, wat hij niet onder stoelen of banken steekt. Zo werd Poetin in zijn jeugd kampioen van Leningrad.

In 1975 ging Poetin voor de KGB werken, de belangrijkste geheime dienst van de Sovjet Unie. Als geheim agent woonde hij in Dresden, waar hij verantwoordelijk was voor het verzamelen van inlichtingen. Toen de KGB in 1990 uit Oost-Duitsland werd teruggetrokken, keerde Poetin terug naar Leningrad. Van juli 1998 tot augustus 1999 was Poetin hoofd van de opvolger van de KGB, de FSB. Hierna werd hij eerste minister onder president Boris Jeltsin. Toen deze Jeltsin in december 1999 aftrad, werd Poetin gekozen tot de tweede president van de Russische Federatie. In 2004 werd hij herkozen, waarna hij in 2008 verplicht af moest treden omdat hij al twee termijnen president was. Zijn opvolger Medveded benoemde Poetin hierop tot premier van Rusland. Poetin heeft aangegeven in 2012 weer president te willen worden.

Poetin wordt geprezen voor het feit dat de economie tijdens zijn presidentschap sterk gestegen is. In negen jaar tijd is het Bruto Nationaal Product van Rusland met 72 procent gestegen. Daarnaast steeg bijvoorbeeld het gemiddelde salaris in Rusland van 80 dollar naar 640 dollar per maand. Bovendien is Rusland uitgegroeid tot een grootmacht in de energiesector. Het wordt Poetin echter vaak verweten dat hij ondemocratisch te werk gaat, waarbij hij de persvrijheid en de vrijheid om te demonstreren niet serieus neemt. Onder de Russen was Poetin echter zeer populair, omdat hij Rusland nieuw aanzien in het buitenland heeft gegeven. Deze populariteit lijkt nu echter dalende zijn. Dat komt mede door zijn afspraak met president Medvedev om van baan te ruilen tijdens de verkiezingen in de komende maanden.

Partners: 

Landen: 

Personen: 

Tijdperken: 

Martin Luther King, Poor People's campaign

Lees het aankomende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 1 juni 23:59 u. een abonnement.

de goudschat van Hoogwoud

Lees het aankomende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 1 juni 23:59 u. een abonnement.

Varkens voor de rechter

Lees het aankomende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 1 juni 23:59 u. een abonnement.

Het Beleg van Haarlem

Lees het aankomende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 1 juni 23:59 u. een abonnement.

wereldwonder artemistempel Efeze

Lees het aankomende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 1 april 23:59 u. een abonnement.

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief. Het is gratis!