Vliegtuig uit de Tweede Wereldoorlog teruggevonden in de Sahara

Verscheidene archeologen betitelen de vondst als ‘het luchtvaart equivalent van de Tombe van Toetanchamon’. Op de open vlaktes van de Sahara is per toeval een vrijwel intact Brits P-40 Kittyhawk vliegtuig teruggevonden, dat daar 70 jaar geleden tijdens de Tweede Wereldoorlog is neergestort. De piloot, die de crash overleefde, is daarna zeer waarschijnlijk omgekomen in de onvergefelijke woestijn.

Het Kittyhawk toestel werd naar alle waarschijnlijkheid bestuurd door de 24-jarige Britse sergeant Dennis Copping uit Southend, Essex. Op 28 juni 1942 kreeg Copping bevel om een beschadigd Kittyhawk toestel terug te vliegen naar een basis in Noord-Egypte, waar het gepareerd zou worden. Hij raakte echter tijdens de vlucht de weg kwijt en er werd uiteindelijk nooit meer iets van hem vernomen.

Per toeval ontdekte een medewerker van een oliemaatschappij onlangs de restanten van een Kittyhawk vliegtuig in de Sahara woestijn. Op basis van de identificatienummers menen archeologen dat het gaat om het toestel van Copping. Vermoedelijk is de piloot te voet op zoek gegaan naar hulp, niet wetende dat de dichtstbijzijnde nederzetting ruim 320 kilometer verderop lag.

Voor archeologen en luchtvaarthistorici is de vondst van unieke aard. Vanwege de onherbergzame locatie waar het toestel neerstortte is het wrak namelijk ruim 70 jaar onaangetast gebleven. Toen de Kittyhawk enige tijd geleden werd ontdekt, beschikte het vliegtuig zelfs nog over wapens en ammunitie, maar die zijn inmiddels verwijderd door het Egyptische leger. Om te voorkomen dat er nog verdere beschadigingen toegebracht worden aan de unieke restanten roepen archeologen de Britse overheid op om het toestel nu zo snel mogelijk terug te brengen naar Groot-Brittannië.

Voor afbeeldingen van het gevonden P-40 Kittyhawk toestel, zie het bronartikel van The Telegraph.

Rubrieken: 

Landen: 

Tijdperken: 

Meteen op de hoogte van de nieuwste historische verhalen!

Ontdek Geschiedenis Magazine!

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief. Het is gratis!

Neem nu een abonnement en krijg schitterende cadeaus!

Iedere maand meeslepende en prachtig geïllusteerde verhalen over de de geschiedenis van Amsterdam.