Geen afbeelding beschikbaar

Voormalig presidentskandidaat George McGovern overleden

De vroegere Amerikaanse presidentskandidaat George McGovern is gisteren op 90-jarige leeftijd overleden. McGovern was in 1972 de Democratische kandidaat bij de presidentsverkiezingen, die met een grote meerderheid gewonnen werden door de Republikein Richard Nixon. Later bleek dat McGovern het slachtoffer was geworden van het Watergate-schandaal en de ‘dirty tricks’ van Nixon.

George Stanley McGovern werd op 19 juli 1922 geboren te Avon, in de Amerikaanse staat South-Dakota, als zoon van dominee Joseph McGovern en zijn vrouw Frances. McGovern was als kind zeer verlegen, maar onderscheidde zich wel als een goede leerling. In de jaren ’30 maakte hij de Grote Depressie mee. De zandstormen in de Amerikaanse ‘Dust Bowl’ en de sprinkhanenplagen die in die tijd de prairiestaten teisterden maakten veel indruk op hem.

Tweede Wereldoorlog

Na de uitbraak van de Tweede Wereldoorlog meldde McGovern zich aan bij de Amerikaanse luchtmacht. Hij rondde een opleiding van een paar maanden af, waarna hij in september 1944 werd gestationeerd in Italië. Hier vloog hij 35 missies, waarbij hij onder andere doelen in Oostenrijk, Tsjechië, Duitsland en Polen bombardeerde. McGovern onderscheidde zich meerdere keren in deze missies en werd beloond met het Distinguished Flying Cross.

Congres en Senaat

Na zijn terugkeer in de Verenigde Staten studeerde McGovern geschiedenis en politicologie aan de Dakota Wesleyan University. Hij werkte een tijd als geschiedenisdocent, tot hij besloot zich in de politiek te storten. In 1956 werd hij de afgevaardigde van South Dakota in het Amerikaanse Congres en in 1962 werd hij gekozen als senator, waarbij hij wederom South-Dakota vertegenwoordigde. In zijn periode in de Senaat werd McGovern vooral bekend door zijn harde oppositie tegen de Vietnam-oorlog. Hij was in eerste instantie tegen president Johnsons escalatie van de oorlog en eind jaren ’60 ook tegen president Nixons grote troepeninzet in het land.

Presidentsverkiezingen en Watergate

In 1972 besloot McGovern zich verkiesbaar te stellen voor het presidentschap. In de Democratische voorverkiezingen versloeg hij eerst, de hoger ingeschatte, kandidaten als Edmund Muskie en Hubert Humphrey. In de landelijke verkiezingen nam McGovern het op tegen de zittende president Richard Nixon, die de verkiezingen uiteindelijk met grote overmacht won. McGovern was een liberaal en zijn standpunten bleken uiteindelijk te links voor de grote Amerikaanse middenklasse. Door zijn ideeën joeg hij ook veel mede-democraten tegen zich in het harnas, die zich verenigden achter Nixon. Na de verkiezingen bleek McGovern ook het slachtoffer te zijn geworden van het Watergate-schandaal, waarbij Nixon het hoofdkwartier van de Democratische verkiezingscampagne in het Watergate kantorencomplex in Washington liet afluisteren.

Latere jaren

Na zijn verlies in de presidentsverkiezingen nam McGovern weer plaats in de Senaat. In 1981 verloor hij zijn zetel, waarna hij in 1984 nog een keer probeerde om tot president te worden verkozen. Bij deze campagne had hij echter weinig steun en kwam hij niet door de voorverkiezingen heen. Na zijn periode in de Senaat was McGovern tussen 1998 en 2001 werkzaam bij de Voedsel- en Landbouworganisatie van de Verenigde Naties. Hij schreef ook verschillende boeken over historische onderwerpen, zoals Abraham Lincoln en de geschiedenis van de Democratische Partij. George McGovern overleed gisteren, 21 oktober 2012, op 90-jarige leeftijd in Sioux Falls, in zijn thuisstaat South-Dakota.

Rubrieken: 

Landen: 

Personen: 

Het ‘sterrenkamp’ in Bergen-Belsen

Lees het aankomende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 16 mei 23:59 u. een abonnement.

Ga mee op ontdekkingstocht naar archeologische vindplaatsen in binnen- en buitenland!

IJsbeerverhalen uit het Behouden Huys - Nova Zembla, 16de eeuw

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 16 mei 23:59 u. een abonnement.

Lees het eerste jaar Geschiedenis Magazine extra voordelig én kies een welkomstcadeau!

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 16 mei 23:59 u. een abonnement.

Geschiedenis magazine 3 van 2024 nu in de winkel

Het derde nummer van 2024 is verschenen. Koop dit nummer bij een kiosk of boekhandel bij jou in de buurt