Vrede van de Pyreneeën

Vrede van de Pyreneeën wordt gesloten

Op 7 november 1659 wordt de Vrede van de Pyreneeën gesloten tussen de Franse koning Lodewijk XIV en de Spaanse koning Filips IV. Het Verdrag beëindigde de Frans-Spaanse Oorlog ( 1635-1659) die als nasleep van de Dertigjarige Oorlog (1618-1648) was ontstaan. Spanje raakte heel wat gebieden kwijt in ruil voor vrede die Frankrijk daarop bereid was te sluiten.

Dertigjarige Oorlog

In november 1618 brak de Dertigjarige Oorlog uit. Deze oorlog was in eerste instantie een geloofsconflict. Aan de ene kant stond een protestantskamp met daarin onder andere Nederland en afwisselend Bohemen, Denemarken, Zweden en Engeland en aan de andere kant het katholieke kamp met daarin Spanje en Oostenrijk die het protestantisme wilden uitbannen. Al snel ging het conflict niet alleen meer om religie, maar wilden de deelnemende landen vooral ook politieke doelen nastreven om hun macht te vergroten.

Frans-Spaanse Oorlog

In 1635 mengde ook Frankrijk zich in het conflict, omdat het land de oorlog als ideale mogelijkheid zag om de Habsburgse omsingeling te verbreken. Frankrijk werd namelijk omgeven door gebieden die in het bezit waren van de Habsburgers zoals Spanje waar Filips IV op de troon zat. Frankrijk verklaarde Spanje in februari van dat jaar dan ook de oorlog, waardoor de Frans-Spaanse Oorlog een feit was. Om haar doel te bereiken viel Frankrijk Zuid-Nederland binnen en sloot het een verdrag met de Republiek om de Zuidelijke Nederlanden te verdelen. Hierna barstte de strijd tussen de twee landen los, aangezien Spanje de gebieden katholiek en in haar macht wilde houden. Frankrijk won veel terrein op de Spanjaarden die het steeds zwaarder kregen.

Vrede van Westfalen

In 1648 werd de Dertigjarige Oorlog beëindigd met de Vrede van Westfalen, maar het conflict tussen Spanje en Frankrijk bleef. Frankrijk stond sterk en in 1655 sloot Engeland zich bij Frankrijk aan door Spanje de oorlog te verklaren. Engeland wilde de Spaanse gebieden namelijk koloniseren. Spanje moest nu twee mogendheden tegelijk bestrijden, dat bleek al snel onmogelijk. Frankrijk en Engeland waren veel sterker, Spanje werd in 1659 verslagen.

Vrede van de Pyreneeën

Op 7 november 1659 sloten de Franse koning Lodewijk XIV en de Spaanse koning Filips IV de Vrede van de Pyreneeën. In ruil voor vrede stond Filips grote delen van de Zuidelijke Nederlanden en delen van Lotharingen en Luxemburg af aan de Fransen. De vrede werd bezegeld met het huwelijk van Lodewijk XIV met Maria Theresia van Spanje, de dochter van Filips. Door dit huwelijk maakte Lodewijk aanspraak op de Spaanse troon.    

Bronnen

Geschiedenis.nl, 30 Jarige Oorlog (28-09-2005)
Wikipedia.org, Frans-Spaanse Oorlog  (31-08-2013)

Afbeelding

Wikimedia Commons, Vrede van de Pyreneeën

Ook interessant: 

Rubrieken: 

Landen: 

Personen: 

Onderwerpen: 

Olympias, moeder van Alexander de Grote

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 16 mei 23:59 u. een abonnement.

IJsbeerverhalen uit het Behouden Huys - Nova Zembla, 16de eeuw

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 16 mei 23:59 u. een abonnement.

Covers OA

Iedere maand meeslepende en prachtig geïllusteerde verhalen over de geschiedenis van Amsterdam.

Geschiedenis magazine 3 van 2024 nu in de winkel

Het derde nummer van 2024 is verschenen. Koop dit nummer bij een kiosk of boekhandel bij jou in de buurt

Jan van Schaffelaar

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 16 mei 23:59 u. een abonnement.

Ga mee op ontdekkingstocht naar archeologische vindplaatsen in binnen- en buitenland!