Geen afbeelding beschikbaar

Vrees voor opheffing Haarlems Dagblad, ‘s werelds oudste krant

Er bestaat een grote kans dat het Haarlems Dagblad wordt opgeheven. In een ingezonden brief in het dagblad pleitten twee wethouders en ruim dertig raadsleden voor het voorbestaan van het Haarlems Dagblad. Ze vrezen dat eigenaar Telegraaf Media Groep (TMG) op lange termijn zal stoppen met de krant wegens het lage rendement. Het betreft één van de oudste kranten ter wereld, opgericht in 1656.

De website van het Haarlems Dagblad meldt trots: ‘de oudste nog verschijnende krant van de wereld’. Meer dan 350 jaar geleden verscheen er op 8 januari 1656 de eerste Weeckelycke Courante van Europa, uitgegeven door drukker Abraham Casteleyn. Zijn drukkerij bevond zich in een Haarlems winkelpand, op de hoek van de Grote Houtstraat – Grote Markt.

Na enkele jaren wijzigde hij de naam van de wekelijkse krant in ‘Oprechte Haerlemse Courant’. Pas in 1847 verschijnt het als een dagelijks nieuwsblad. Hierdoor is het wél de oudste krant van de wereld, maar niet het oudste dagblad. Die eer gaat naar de Leeuwarder Courant. Anders dan de titel doet vermoeden, was de Oprechte Haerlemse Courant nationaal en internationaal gericht. Het werd een belangrijke nieuwsbron voor veel Nederlanders.

De krant werd door de Duitsers tijdens de Tweede Wereldoorlog gedwongen samen te gaan met het Haarlems Dagblad. Het kreeg toen de naam Haarlemsche Courant. Na de oorlog werd de fusie gehandhaafd, maar de krant heette vanaf toen het Haarlems Dagblad. Het werd een regionale krant, met nieuws over Haarlem en omstreken. Nu bestaat er twijfel of deze oude krant nog wel rendabel is en of hij opgeheven zal worden. De ondertitel herinnert in ieder geval nog aan de oude geschiedenis: Oprechte Haarlemsche Courant 1656.

Rubrieken: 

Landen: 

Buffalo Bill op tournee

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 15 augustus 23:59 u. een abonnement.

Covers OA

Iedere maand meeslepende en prachtig geïllusteerde verhalen over de geschiedenis van Amsterdam.

Special: Operatie Market Garden | 80 jaar geleden

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 15 augustus 23:59 u. een abonnement.

Wat merkten Nijmegenaren van Market Garden?

Lees het aankomende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 15 augustus 23:59 u. een abonnement.

Ga mee op ontdekkingstocht naar archeologische vindplaatsen in binnen- en buitenland!

Nu in de winkel

Het nieuwe nummer is verschenen. Koop dit nummer bij een kiosk of boekhandel bij jou in de buurt