Geen afbeelding beschikbaar

Vulkaan Popocatépetl staat op uitbarsten

"Verlaat alstublieft alleen uw huizen met een mondkapje op"

De uitbarsting van de Popocatépetl, een vulkaan die op slechts 60 kilometer van Mexico-stad ligt, is nabij. Sinds 1994 is de vulkaan weer actief, na 70 jaar geslapen te hebben. ‘El Popo’ is de op één na hoogste vulkaan van Noord-Amerika. De berg werd door de Azteken ‘Rokende Berg’ genoemd.

De Popocatépetl is, met slapende tussenpozen, al ruim 9000 jaar actief. Samen met de minder grote vulkaan Iztaccihuatl ligt de berg op 60 kilometer afstand van Mexico-stad. De stad is gelegen op de vroegere locatie van Tenochtitlán, de hoofdstad van het Aztekenrijk (1427-1521). Dit Midden-Amerikaanse volk verklaarde het ontstaan van de vulkanen in een mythe. Popocatépetl en Iztaccihuatl zouden ooit twee mensen zijn geweest, een krijger en een prinses, die verliefd op elkaar waren. De krijger mocht van de koning met de prinses trouwen, op voorwaarde dat hij de vijand van hun volk zou verslaan. Terwijl de krijger ten strijde trok en won, verspreidde een rivaal die eveneens verliefd was op de prinses een gerucht dat de krijger was gestorven. Toen de zegevierende krijger terugkeerde was zijn geliefde al gestorven van verdriet. De diep verdrietige Popocatépetl droeg het lichaam van Iztaccihuatl naar de bergen en ontstak een brandstapel waarop ze samen in vlammen opgingen. Uit deze brandstapel zouden de twee vuurspuwende bergen zijn ontstaan.

Hoewel de Azteken tweemaal een vermelding maakten van een vulkaanuitbarsting, vond de laatste grote uitbarsting volgens geologisch onderzoek plaats rond het jaar 800. Toch is de Popocatepetl één van de actiefste vulkanen van Mexico. De vulkaan leek sinds 1927 ingeslapen, totdat hij in 1994 weer as en zwavel begon te spuwen. Aanvankelijk was de omwonende bevolking koppig en wilde men het gebied niet ontvluchten, bang dat hun achtergelaten bezittingen gestolen zouden worden. Toen de vulkaan in 2000 haar gewelddadigste activiteit in 1200 jaar vertoonde begon de Mexicaanse overheid voorzorgsmaatregelen te nemen. Tegenwoordig staat het Mexicaanse leger paraat voor een mogelijke evacuatie. In de onmiddellijke omgeving van de Popocatépetl wonen een miljoen mensen.

Rubrieken: 

Partners: 

Landen: 

Het ‘sterrenkamp’ in Bergen-Belsen

Lees het aankomende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 16 mei 23:59 u. een abonnement.

Jan van Schaffelaar

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 16 mei 23:59 u. een abonnement.

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 16 mei 23:59 u. een abonnement.

Covers OA

Iedere maand meeslepende en prachtig geïllusteerde verhalen over de geschiedenis van Amsterdam.

IJsbeerverhalen uit het Behouden Huys - Nova Zembla, 16de eeuw

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 16 mei 23:59 u. een abonnement.

Geschiedenis magazine 3 van 2024 nu in de winkel

Het derde nummer van 2024 is verschenen. Koop dit nummer bij een kiosk of boekhandel bij jou in de buurt