Geen afbeelding beschikbaar

West-Friese oorlogen

Het onderzoek legt een macaber verhaal bloot.

Dit stelt gedeputeerde van de provincie Noord-Holland Elvira Sweet. In de buurt van het Noord-Hollandse Sint Pancras is voor het eerst bewijs gevonden van de slag bij Vroonen die plaatsvond op 27 maart 1297.

De provincie Noord-Holland liet 132 skeletten onderzoeken die in 1991 op het voormalige kerkhof van Vroonen opgegraven waren. Wat opvalt is dat er niet alleen verwondingen zijn te zien die op het slagveld zijn toegebracht, maar ook wonden die na de strijd zijn ontstaan. Zo zijn er beschadigingen aan knieën te zien, die bewijzen dat de slachtoffers op een rijtje zijn gezet, waarna er met een zwaard op hun benen werd ingehakt.

De slag bij Vroonen was een veldslag tussen de West-Friezen en Hollanders. West-Friesland was een regio in het noorden van het huidige Noord-Holland. Deze West-Friezen probeerden onafhankelijk te blijven van de Hollanders. In 1049 viel in dit gebied de grafelijke macht weg. In deze periode betaalden de West-Friezen geen belasting en leverden geen troepen aan de graaf van Holland. Pas in 1076 werd het gebied weer onder de invloedssfeer van de graaf van Holland gebracht. Deze periode van vrijheid zorgde voor een versterkt gevoel van Friese onafhankelijkheid.

In 1132 viel de graaf van Holland vanuit Alkmaar West-Friesland binnen. De reden die hiervoor werd gegeven was dat de West-Friezen ontrouw en beledigend waren. Dit was het begin van een aantal schermutselingen tussen West-Friezen en Hollanders, die zeer lang voort zouden duren. In 1256 werd zelfs de koning van het Heilig Roomse Rijk, die ook graaf van Holland was, door de West-Friezen gedood bij één van deze slagen. De zoon van deze koning was slechts één jaar toen deze overleed. Deze Floris V volgde zijn vader vanaf zijn twaalfde op als graaf van Holland en werd gedreven door wraak.

In 1272 begon hij met de aanleg van wegen om de West-Friezen voorgoed te onderwerpen. In de jaren die volgden wist Floris V steeds meer gebied onder zijn heerschappij te krijgen. Toen hij in 1296 echter vermoord werd, was dit voor de West-Friezen een reden om weer in opstand te komen. Op 27 maart 1297 vond de beslissende slag plaats bij het dorpje Vroonen. De West-Friezen zetten bijna al hun manschappen in en werden bloedig verslagen. Het dorp werd met de grond gelijk gemaakt. Op 7 november 1297 gaven de West-Friezen zich uiteindelijk over.

Rubrieken: 

Partners: 

Landen: 

Personen: 

Tijdperken: 

Het ‘masterplan’ van Montgomery

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 15 augustus 23:59 u. een abonnement.

Nu in de winkel

Het nieuwe nummer is verschenen. Koop dit nummer bij een kiosk of boekhandel bij jou in de buurt

Special: Operatie Market Garden | 80 jaar geleden

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 15 augustus 23:59 u. een abonnement.

Voor de leeuwen! Dierengevechten in de oudheid

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 15 augustus 23:59 u. een abonnement.

Wat merkten Nijmegenaren van Market Garden?

Lees het aankomende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 15 augustus 23:59 u. een abonnement.

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief.