Christiaan Huygens

Wetenschapper Christiaan Huygens publiceert zijn eerste boek

Op 29 oktober 1651 publiceert de Nederlandse wetenschapper Christiaan Huygens nieuwe wiskundige formules over kwadratuur. Deze formules, de Theoremata de Quadratura, waren nieuwe, eigen ontdekkingen en de verbeterde versie van beweringen van wiskundige Gregorius van St. Vincent over kwadratuur. Het was het eerste geprinte werk van Christiaan Huygens. Later groeide Huygens uit tot Nederlands grootste wetenschapper uit de Gouden Eeuw.


Christiaan Huygens


Christiaan Huygens werd geboren in 1629 en was de tweede zoon van dichter en adviseur van de Oranjes Constantijn Huygens. In plaats van een rechtenstudie, wat zijn vader wilde, richtte de intelligente Christiaan zich op de wetenschappelijke studie van wiskunde, natuurkunde en sterrenkunde. Hij studeerde in Engeland en Frankrijk, waar hij naam maakte met zijn kennis. Een van zijn voorbeelden was de bekende Franse wetenschapper René Descartes. Ook bewonderde hij de Franse wiskundige Marin Mersenne.


Eerste publicatie


Christiaan Huygens begon te werken aan een wetenschappelijke carrière. Zijn eerste werk uit 1649, over delen die boven de vloeistof uitsteken, werd niet gepubliceerd. Zijn tweede werk, de Theoremata de Quadratura, wel. Dit werk ging over kwadratuur, het berekenen van de oppervlakte van hyperbolen, ellipsen en cirkels. Er zijn geen voorstudies van het werk gevonden. In het voorwoord van het boek en brieven aan andere wetenschappers stelde hij ook dat het idee ineens in hem op was gekomen.

Titel: Sybrandt Hansz Cardinael 1578-1647 rekenmeester en wiskundige - Zijn leven en zijn werk
Auteur: M.H. Sitters
ISBN: 9789087040024
Uitgever: Verloren
Prijs: €59,-

   Theoremata de Quadratura


Hij stuurde het geschreven manuscript van de Theoremata de Quadratura naar zijn onderwijzer Frans van Schooten. Op 20 september 1651 ontving hij het van hem terug en na wat aanpassingen publiceerde hij het op 29 oktober 1651. Eind november van dat jaar stuurde hij de eerste versies van zijn boek naar andere geleerden.


Wetenschappelijke carrière


De bevindingen die Huygens deed tijdens zijn wiskundige onderzoek naar kwadratuur hebben hem geholpen bij verder onderzoek in zijn latere leven. Het was het begin van zijn wetenschappelijke carrière en zette hem internationaal op de kaart. Huygens heeft nog veel belangrijke onderzoeken en uitvindingen gedaan. De bekendste hiervan waren de uitvinding van het slingeruurwerk, de ontdekking van Titan, een maan van Saturnus, botsingwetten en onderzoek naar kansberekening.

Bronnen

- museumboerhaave.nl, Huygens

- en.wikipedia.org, Christiaan Huygens

- entoen.nu, Christiaan Huygens

- www.dwc.knaw.nl, Huygens en de wiskunde

 

Afbeelding

- Wikimedia Commons

 

 

Rubrieken: 

Landen: 

Personen: 

neushoorn

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 27 juni 23:59 u. een abonnement.

GM4 nu in de winkel

Het vierde nummer van 2024 is verschenen. Koop dit nummer bij een kiosk of boekhandel bij jou in de buurt

Ga mee op ontdekkingstocht naar archeologische vindplaatsen in binnen- en buitenland!

fietsplaatje

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 27 juni 23:59 u. een abonnement.

Covers OA

Iedere maand meeslepende en prachtig geïllusteerde verhalen over de geschiedenis van Amsterdam.

druide

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 27 juni 23:59 u. een abonnement.