Win een kaartje voor Jeanne d’Arc bij het Nationale Toneel

Sallie Harmsen speelt de titelrol in Jeanne d’Arc, een groots opgezette tragedie over radicalisering en liefde naar de klassieker van Friedrich Schiller. Verder spelen onder anderen Joris Smit, Juda Goslinga, Bart Klever, Tamar van den Dop, Jaap Spijkers, Betty Schuurman en Stefan de Walle mee. Win nu een kaartje voor deze show die van 7 februari t/m 30 april 2017 door het land toert!

Een jonge vrouw radicaliseert vanwege haar religieuze overtuigingen en groeit uit tot de redster van de natie. In de oorlog met Engeland staat de Franse kroonprins in 1429 op het punt van overgave, maar dan krijgt hij bezoek van Jeanne. Het stralende, diepreligieuze meisje heeft een goddelijke stem gehoord die haar vertelde dat zij het land moest bevrijden van de Engelsen. De kroonprins accepteert haar voorstel om het Engelse beleg van Orléans te breken. Gekleed in harnas geeft Jeanne de Franse troepen nieuw vertrouwen. Ze verslaan de Engelsen en de kroonprins wordt tot koning van Frankrijk gekroond. Als Jeanne bij een volgend gevecht verliefd wordt op een Engelsman, sterft ze op het slagveld.

IsGeschiedenis mag kaarten weggeven voor deze voorstelling! Wil jij een kaartje winnen voor deze voorstelling? Vul dan het formulier onderaan de pagina in en wie weet win jij één van de 5 kaarten voor Jeanne d’Arc bij het Nationale Toneel!

Theu Boermans over Jeanne d’Arc: “De vraag die mij motiveert dit klassieke stuk in deze tijd te ensceneren is: wat drijft jongeren toen en nu tot extremistische gedachten en daden? Wat motiveert een jong meisje dat volwassen moet worden om mannen af te zweren en in opdracht van god de wereld te redden? Jeanne is een meisje uit een religieus gezin dat niet kan aarden. Ze is op zoek naar zingeving. Als schapenhoedster leeft ze in een land dat in totale chaos verkeert. Ze krijgt een visioen, waarin Maria haar een opdracht geeft en ze stort zich in de strijd. Met resultaat. Als ze echter voor het eerst iemand doodt, gaat ze een grens over en slaat de twijfel toe. Als ze daarna op het slagveld verliefd wordt op een Engelsman ontstaan er barstjes in haar missie. Bij Schiller sterft Jeanne niet op de brandstapel, maar als heldin op het slagveld. Hij laat het wonderbaarlijke bestaan. De kunst is bij hem sterker dan de werkelijkheid. Het jonge idealisme overwint.”

Over de enscenering: “Het wordt een visueel aantrekkelijke en groots gemonteerde voorstelling. Het decorontwerp is van Bernhard Hammer, die ook het decor van de musical Soldaat van Oranje ontwierp. Het hoofdpersonage is een extreem, heftig meisje dat ook een jongere generatie zal aanspreken. Sallie Harmsen heeft het talent, de vaardigheden, wil en uitstraling om van Jeanne d’Arc een onvergetelijke rol te maken. De romantische taal van Schiller blijft grotendeels intact. De uitdaging is om die prachtige tekst zo te brengen dat hij meeslepend en hedendaags wordt.”

Sallie Harmsen speelde onder meer in de films Lucia B., Kenau en Loft en tv-series zoals De jacht, Catch en De geheimen van Barslet. Vanaf het seizoen 2013-2014 is ze verbonden aan het Nationale Toneel. Ze speelde er onder meer in The Little Foxes, Polleke, Drie zusters, Vrijdag, Tasso, Elektra, Nieuwspoort, Het Stenen Bruidsbed en Midzomernachtdroom. In 2015 won Sallie de Guido de Moorprijs.

Voorwaarden voor deze winactie

De winactie loopt van 7 februari 2017 tot 14 februari 2017. Alleen volledig en correct ingevulde formulieren dingen mee voor de prijs. 1 kaartje per inzending. Over de uitslag wordt niet gecorrespondeerd. Inzendingen mogen worden gebruikt voor doel IsGeschiedenis en de deelnemende partner mogen gebuikt.

[gravityform id="15" title="true" description="true"]

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief. 

Geschiedenis Magazine 4

Het komende nummer van Geschiedenis Magazine verschijnt omstreeks 30 mei. Neem vóór donderdag 16 mei 23:59 u. een abonnement om dit nummer zonder verzendkosten te ontvangen. 

Geschiedenis magazine 3 van 2024 nu in de winkel

Het derde nummer van 2024 is verschenen. Koop dit nummer bij een kiosk of boekhandel bij jou in de buurt

Ga mee op ontdekkingstocht naar archeologische vindplaatsen in binnen- en buitenland!

Olympias, moeder van Alexander de Grote

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 16 mei 23:59 u. een abonnement.

Covers OA

Iedere maand meeslepende en prachtig geïllusteerde verhalen over de geschiedenis van Amsterdam.