World Fair Trade Day

World Fair Trade Day

Vandaag is het Wereld Fairtrade dag. Daarom initiëren Fairtrade Gemeenten, Fair Trade Original, Wereldwinkels en WAAR dit jaar gezamenlijk de actie ‘Fairtrade Ontbijt'. Thuis, maar ook in restaurants, in winkels en op scholen kunnen mensen van een eerlijk ontbijt genieten. Ook verloten de initiatiefnemers 350 gratis Fairtrade Ontbijtpakketten.

De dag is het initiatief van de internationale World Fair Trade Organization. Sinds 2009 wordt dit evenement jaarlijks internationaal uitgezet. Het doel  is om meer consumenten bewust te maken van hun keuzes in de supermarkt. Fairtrade is een economisch systeem om boeren in arme landen een eerlijke prijs te geven voor hun producten.  Meer dan een miljoen kleine producenten in ongeveer vijftig landen zijn aangesloten bij het systeem. In Nederland zijn er sinds 2008 11 Fairtrade Gemeenten en 52 in oprichting. De Fairtrade beweging in Nederland kreeg in 1988 een eigen stichting. Nico Roozen, directeur van ontwikkelingsorganisatie Solidaridad, richtte stichting Max Havelaar op. Het keurmerk voor Fairtrade zag het levenslicht door een noodkreet van Mexicaanse koffieboeren. "Hulp is mooi, maar een eerlijke prijs voor onze koffie is nog beter", aldus de boeren. Het keurmerk garandeert dat boeren een eerlijke prijs krijgen voor hun producten. Op dit moment zijn er in Nederland meer dan 300 producten met het keurmerk verkrijgbaar. Zoals koffie, bananen, chocolade, thee, wijn, ijsjes, olijfolie, bloemen en katoen. Maar ook internationale merken zoals Ben & Jerry's en Starbucks gebruiken het keurmerk.

Afbeeldingen:

Ook interessant: 

Tijdperken: 

Covers OA

Iedere maand meeslepende en prachtig geïllusteerde verhalen over de geschiedenis van Amsterdam.

Het ‘sterrenkamp’ in Bergen-Belsen

Lees het aankomende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 16 mei 23:59 u. een abonnement.

Jan van Schaffelaar

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 16 mei 23:59 u. een abonnement.

Geschiedenis Magazine 4

Het komende nummer van Geschiedenis Magazine verschijnt omstreeks 30 mei. Neem vóór donderdag 16 mei 23:59 u. een abonnement om dit nummer zonder verzendkosten te ontvangen. 

Olympias, moeder van Alexander de Grote

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 16 mei 23:59 u. een abonnement.

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 16 mei 23:59 u. een abonnement.