Leden van de Griekse Nationale Jeugd Organisatie (EON) groeten Ioannis Metaxas, 1938. Bron: Wikimedia Commons.

Xenofobisch geweld in Griekenland

De afgelopen tijd vinden er in Griekenland met toenemende mate geweldsdelicten plaats, die gericht zijn op migranten. Knokploegen van de militante nationalistische partij Gouden Dageraad zoeken buitenlanders op om op die manier hun woede over de economische situatie te kunnen uiten. Tijdens het nationalistische Metaxas Regime (1936-1941), ook wel bekend als het 4 Augustus Regime, waren minderheden in Griekenland eveneens het doelwit.

In de jaren ’30 heerste er grote onrust op het Griekse platteland en in de Griekse politiek. De politieke partijen konden het niet met elkaar eens worden over hoe het land geregeerd moest worden. Daarbij stonden de monarchisten, liberalen en communisten loodrecht tegenover elkaar. De Griekse generaal Ioannis Metaxas riep in 1936 daarom een noodverordening uit, waarbij hij zichzelf als dictator opwierp. Hij startte daarmee een nationalistisch bewind waarbij hij de communisten, maar ook etnische minderheden vervolgde. Vooral Slavisch sprekende minderheden waren daarbij het doelwit.

Op de foto zien we Ioannis Metaxas tijdens een bijeenkomst van zijn nationalistische volgelingen. Net zoals de nazi’s, gebruikten de Griekse nationalisten onder Metaxas de Romeinse groet.

Afbeelding

Meer weten

Neem nu een abonnement en krijg schitterende cadeau's!

Neem nu een abonnement en krijg schitterende cadeau's!