Zuid-Afrika wil zich terugtrekken uit het ICC

Zuid-Afrika heeft een officieel verzoek ingediend bij de Verenigde Naties om zich terug te trekken uit het ICC (International Criminal Court), het Internationaal Strafhof. Volgens het land is het ICC partijdig en gaat het oneerlijk te werk.

Geschiedenis van het ICC

Het idee voor de oprichting van een Internationaal Strafhof kwam met de oprichting van de Verenigde Naties in 1945. Hoewel veel landen het idee zagen zitten, was er een te grote verdeeldheid onder de lidstaten van de VN om daadwerkelijk over te gaan tot de oprichting.

Dit veranderde pas in 1998 met het Statuut van Rome. Dit was de basis voor de oprichting van het Internationaal Strafhof, die uiteindelijk in 2002 ook echt gerealiseerd zou worden.

Groeiende kritiek op het ICC

Het ICC heeft al enige tijd te maken met groeiende kritiek, vooral afkomstig van landen uit de Afrikaanse Unie. Deze landen stellen dat alle zaken die sinds de oprichting van het strafhof zijn onderzocht, Afrikaanse landen betreffen. Enkele malen zijn zelfs zittende staatshoofden aangeklaagd, zoals in de zaak tegen de Sudanese president Bashir. Afrikanen denken dat politieke motieven een rol spelen bij de aanklachten.

Zuid-Afrika en het ICC

Zuid-Afrika lijkt nu als eerste land de samenwerking met het ICC stop te zetten. De kritiek van het land komt overeen met eerdere kritiek die geuit is tegen het strafhof. Zo stelt Zuid-Afrika dat het strafhof vooringenomen te werk gaat. Ondanks bewijs van schendingen door andere landen, zijn alle zaken van het ICC gericht tegen landen in Afrika. Tot nu toe zijn alleen personen uit Afrika gedaagd.

Ook voor Zuid-Afrika speelt de zaak tegen de Sudanese president Bashir een rol bij dit besluit. Zuid-Afrika is tot nu toe het enige land dat daadwerkelijk zover lijkt te gaan om het ICC te verlaten. Er zijn echter meerdere landen in Afrika die gedreigd hebben met het verlaten van het ICC.

Verandering van het beleid van het strafhof lijkt nodig te zijn om te voorkomen dat er een algehele uittreding van Afrikaanse landen plaats zal vinden.

<h3>Bronnen</h3>
nos.nl, <a href="http://nos.nl/artikel/2138828-zuid-afrika-wil-uit-oneerlijk-internationa... target="_blank">Zuid-Afrika wil uit 'oneerlijk' Internationaal Strafhof stappen</a>

knoops.info, <a href="http://www.knoops.info/nl/nieuws/193-kritiek-afrikaanse-unie-op-internat... target="_blank">Kritiek Afrikaanse Unie</a>

nrc.nl, <a href="http://www.nrc.nl/nieuws/2011/06/29/welke-kritiek-krijgt-het-internation... target="_blank">Kritiek Internationaal Strafhof</a>
<h3>Afbeelding</h3>
wikimedia.org, foto: <a href="https://meta.wikimedia.org/wiki/User:Hypergio" target="_blank">Hypergio</a>, <a href="https://commons.wikimedia.org/wiki/File:International_Criminal_Court_Hea... target="_blank">Internationaal Strafhof</a>

Rubrieken: 

Landen: 

Tijdperken: 

Covers OA

Iedere maand meeslepende en prachtig geïllusteerde verhalen over de geschiedenis van Amsterdam.

IJsbeerverhalen uit het Behouden Huys - Nova Zembla, 16de eeuw

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 16 mei 23:59 u. een abonnement.

Geschiedenis magazine 3 van 2024 nu in de winkel

Het derde nummer van 2024 is verschenen. Koop dit nummer bij een kiosk of boekhandel bij jou in de buurt

Nieuw-Guinea, 1942: de bloedige strijd om de Kokoda-trail

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 16 mei 23:59 u. een abonnement.

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief. 

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 16 mei 23:59 u. een abonnement.