Home » Node
Geen afbeelding beschikbaar

1 april jarig: Lodewijk IV de Beier

Jarenlang bestrijdt hij zijn oude vriend tijdens bloedige veldslagen om de heerschappij over het Heilige Romeinse Rijk te verkrijgen. Uiteindelijk belanden de twee samen op de troon en lijkt de vriendschap teruggekeerd. Lodewijk IV de Beier werd geboren op 1 april 1282 in München

.

Hij was de zoon van hertog Lodewijk II van Hoog Beieren. Samen met zijn broer Rudolf I nam hijin 1301 het hertogdom van zijn vader over. De twee raakten met elkaar in militair conflict vanwege de verdeling van de landgoederen. Tegelijkertijd aasden de Habsburgers op het hertogdom. Op 9 november 1313 versloeg Lodewijk de Habsburger Frederik de Schone tijdens de Slag bij Gamelsdorf. Voorheen waren het vrienden geweest.

Na de dood van de Heilige Romeinse Keizer Hendrik VII koos de Luxemburgse aristocratie voor Lodewijk IV als opvolger, in plaats van de eerder verslagen Frederik de Schone die de favoriet was onder andere edellieden. Beiden werden ze gekroond tot koning der Duitsers en bloedige veldslagen volgden. Tijdens de oorlog kreeg Zwitserland erkenning als onafhankelijke staat door Lodewijk IV. Het conflict tussen Lodewijk en Frederik werd beslecht tijdens de Slag van Mühldorf op 28 september 1322 in het voordeel van Lodewijk. Hij werd hierna definitief de nieuwe heerser van het Heilige Roomse Rijk.

Frederik ging vrijwillig de gevangenis in, ook al had de Paus hem middels een eed vrij gesproken. Lodewijk was onder de indruk van deze nobele daad, en de twee werden weer vrienden. Ze besloten om het Rijk samen te besturen en de bloedige oorlogen waren blijkbaar weer vergeten. Om de weerstand tegen het tweemanschap te ondermijnen, werd Frederik gekroond tot Koning der Romeinen in Duitsland en Lodewijk als Heilig Romeinse Keizer in Italië. Lodewijk IV overleed in 1326. Frederik deed hierna geen aanspraak op de alleenheerschappij over het Rijk, maar trok zich terug in Oostenrijk.

Rubrieken: 

Partners: 

Landen: 

Tijdperken: 

neushoorn

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 27 juni 23:59 u. een abonnement.

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief. 

GM4 nu in de winkel

Het vierde nummer van 2024 is verschenen. Koop dit nummer bij een kiosk of boekhandel bij jou in de buurt

fietsplaatje

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 27 juni 23:59 u. een abonnement.

Covers OA

Iedere maand meeslepende en prachtig geïllusteerde verhalen over de geschiedenis van Amsterdam.

druide

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 27 juni 23:59 u. een abonnement.