Historische foto: Roma moeten terug naar Frankrijk (1969)

Het moet koud geweest zijn, op 11 november 1969 aan de Ferry Terminal in de Coenhaven. Met de Tor Hollandia kwamen meerdere Roma gezinnen aan in Amsterdam. In Zweden, waar ze naartoe gevlucht kwamen, waren ze niet meer gewenst.

Historische foto: Thuiskomst van de HR. MS. Evertsen (1948)

De matrozen die de luipaardenwelpjes omhoog houden lijken meer onder de indruk te zijn van de situatie dan de dieren zelf. Deze ongewone situatie werd gefotografeerd tijdens de aankomst van het marineschip de HR. MS. Evertsen op de basis in Den Helder op 15 januari 1948.

Historische foto: Groot-Brittannië vecht tegen zeppelins tijdens de Eerste Wereldoorlog

Tijdens de Eerste Wereldoorlog gebruikte Duitsland zeppelins om London en steden aan de Engelse kust te bombarderen. Zo hoopten ze dat de Britten zich zouden terugtrekken.

Wereldberoemde kunstenaars die in hun eigen tijd niet werden gewaardeerd

Kunst kan zich uiten in verschillende vormen. Zo is er de Mona Lisa wiens ogen je lijken te volgen en schilderde Michelangelo het plafond van de Sixtijnse kapel vol met elementen uit de bijbel. Maar kunst wordt niet altijd begrepen. Daardoor werden sommige kunstenaars niet gewaardeerd in hun eigen tijd, terwijl ze nu wereldberoemd zijn geworden.

Wie was August de Sterke?

Voor iemand die glorie en faam het belangrijkste in zijn leven vond, is het ironisch dat August de Sterke nauwelijks bekend is in Nederland. In de gebieden waarover hij heerste heeft hij echter een diepe indruk achter gelaten. De keurvorst van Saksen en koning van Polen staat daar nog steeds bekend als een van de belangrijkste vroegmoderne vorsten vanwege zijn oorlogen en erfenis van kunst, cultuur en porselein.

Pagina's

Abonneren op IsGeschiedenis RSS