Home » Node
Geen afbeelding beschikbaar

31 mei jarig: Marin Marais

Hij dient het grootste gedeelte van zijn leven als violist en componist aan het Franse Koninklijke hof, waar hij twee verschillende koningen van muziek voorziet. Al tijdens zijn leven wordt hij erkend als één van de belangrijkste musici van Frankrijk. Hij brengt vijf boeken uit over vioolmuziek die samen meer dan 550 composities bevatten. Marin Marais werd op 31 mei 1656 geboren in Parijs.

Marin Marais was de zoon van schoenmaker Vincent Marais en zijn vrouw Catherine Bellanger. Over zijn jeugd is weinig bekend, behalve dat hij in 1667 misdienaar werd in de St. Germain l’Auxerre kerk in Parijs, dankzij zijn oom die predikant was. Vijf jaar later verliet Marais de kerkdienst om in muziekleer te gaan bij de vioolleraar François Chaperon. Tijdens deze muzieklessen ontwikkelde Marais een passie voor vioolspelen.

In 1675 ging Marais verder met het studeren van muziek op de Koninklijke Muziekacademie van Parijs. Hier kwam hij in de leer bij Jean-Baptiste Lully, een van oorsprong Italiaanse componist die persoonlijke componist van de Franse koning Lodewijk XIV was geworden. Marais werd in 1676 toegelaten tot het Franse Koninklijke Orkest, waar hij optrad als solist. Lodewijk XIV was zo onder de indruk van het vioolspel van Marais dat hij hem benoemde tot hoofdviolist aan het Franse hof. Toen Lodewijk XV in 1610 de Franse troon erfde, bleef Marais dienen aan het hof in naam van de nieuwe koning.

Tijdens zijn leven publiceerde Marais een groot aantal muzikale werken. Tussen 1686 en 1725 schreef hij vijf boeken over vioolmuziek waarin hij meer dan 550 composities schreef. Zijn vioolmuziek werd zo populair op het Franse hof en ook daarbuiten, dat hij nog tijdens zijn leven de naam ‘de stichter van het violenrijk’ kreeg. Hij produceerde tevens een aantal opera’s, waaronder ook ‘Alcyone’, een opera die zeer populair werd vanwege een onderdeel waarin Marais het orkest met muziek een storm liet uitbeelden.

Net zoals zijn jeugd is ook over het persoonlijke leven van Marais weinig geschreven. Wel is bekend dat hij op 21 september 1676 trouwde met Catherine d’Amicourt. Ze kregen samen 19 kinderen. Marin Marais stierf op 15 augustus 1728 op 72 jarige leeftijd in Parijs.

Rubrieken: 

Partners: 

Landen: 

Personen: 

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief. 

Covers OA

Iedere maand meeslepende en prachtig geïllusteerde verhalen over de geschiedenis van Amsterdam.

fietsplaatje

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 27 juni 23:59 u. een abonnement.

druide

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 27 juni 23:59 u. een abonnement.

olympische spelen vrouwen

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 27 juni 23:59 u. een abonnement.

Nixon

Lees het aankomende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 27 juni 23:59 u. een abonnement.