Home » Node
Geen afbeelding beschikbaar

8 juli jarig: Jean de la Fontaine

“Je kunt niet iedereen én je vader tevreden stellen.” Uit deze uitspraak van de beroemde fabeldichter Jean de La Fontaine blijkt zijn enigszins eigenwijze levensinstelling al. Hij werd bekend door zijn Fabels die hij schreef in de 17e eeuw. Jean de la Fontaine werd geboren op 8 juli 1621 in Château-Thierry, Frankrijk.

De familie van Jean de la Fontaine behoorde tot de hoogste provinciale middenklasse. Zijn vader was de houtvester, een soort bosbeheerder, van het hertogdom Château-Thierry en was behoorlijk bemiddeld. Toen De la Fontaine 20 jaar oud was, trad hij toe tot het seminarie van Saint-Magloire, maar al snel bleek dat het priesterschap niets voor hem was. Hij vertrok naar Parijs, waar hij medicijnen en rechten studeerde.

Op 27-jarige leeftijd nam hij het werk van zijn vader over en trad in het huwelijk met de zestienjarige Marie Héricart. Zijn werk interesseerde hem niet, waardoor De La Fontaine vaak van huis was. Hij verbleef met name in Parijs, waar hij contacten probeerde op te bouwen in de literaire kringen weg van huis nam hij het niet zo nauw met de huwelijkstrouw. Hij bracht zichzelf in de financiële problemen, waarop de families van het echtpaar besloten tot een scheiding van tafel en bed. Marie Héricart voedde hun zoon Charles in haar eentje op in Château-Thierry.

Intussen bouwde De La Fontaine in Parijs aan zijn literaire carrière. Na de vertaling‘L’Eunuque’ en dichtwerken als ‘Adonis’ kwam pas in 1668 zijn eerste werk met fabels uit. Hierin hield hij zijn lezers een spiegel voor van het menselijk gedrag en de maatschappij. Zijn verhalen waren zeer populair onder zijn tijdgenoten.Ondanks zijn succes verviel. De la Fontaine regelmatig in armoede, omdat hij veel schulden maakte.Toch vond hij steeds weer een nieuwe adellijke patroon die in zijn levensonderhoud wilde voorzien.Jean de La Fontaine stierf op 13 april 1695 in Parijs.

Partners: 

Landen: 

Nieuw-Guinea, 1942: de bloedige strijd om de Kokoda-trail

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 16 mei 23:59 u. een abonnement.

Covers OA

Iedere maand meeslepende en prachtig geïllusteerde verhalen over de geschiedenis van Amsterdam.

IJsbeerverhalen uit het Behouden Huys - Nova Zembla, 16de eeuw

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 16 mei 23:59 u. een abonnement.

Olympias, moeder van Alexander de Grote

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 16 mei 23:59 u. een abonnement.

Ga mee op ontdekkingstocht naar archeologische vindplaatsen in binnen- en buitenland!

Geschiedenis Magazine 4

Het komende nummer van Geschiedenis Magazine verschijnt omstreeks 30 mei. Neem vóór donderdag 16 mei 23:59 u. een abonnement om dit nummer zonder verzendkosten te ontvangen.