Home » Node

28 februari jarig: William McMaster Murdoch

William McMaster Murdoch besluit in de voetsporen van zijn vader te treden en klimt in korte tijd op tot de hogere functies binnen de scheepvaart. In april 1912 is hij als Eerste Officier aanwezig op de RMS Titanic. Net als de overige bemanningsleden kan ook hij niet verhinderen dat het gigantische passagierschip op een ijsberg botst. William McMaster Murdoch werd geboren op 28 februari 1873.

William McMaster Murdoch was de vierde van zeven kinderen van kapitein Samuel Murdoch en Jane Muirhead McMaster. Hij groeide op in het Schotse plaatsje Dalbeattie. Tijdens zijn schooltijd stond William Murdoch bekend als intelligente en hardwerkende jongen. Hij blonk daarbij vooral uit in wiskunde. In 1887 behaalde hij zijn diploma aan de Dalbeattie High School.

De Murdochs waren al generatieslang notabele zeevaarders. Het was dus niet verwonderlijk dat ook William Murdoch koos voor een loopbaan op zee. In 1888 trad hij in dienst van een rederij en maakte vervolgens zeereizen naar onder andere San Francisco en Portland. In 1895 was hij opgeklommen tot Eerste Stuurman en een jaar later behaalde hij het Extra Master’s Certificate: de hoogste kwalificatie voor zeeofficieren.

Vanaf 1899 bevoer Murdoch in dienst van de White Star Line veelvuldig de Atlantische Oceaan. In 1903 ontmoette hij tijdens één van die reizen de Nieuw-Zeelandse schooljuf Ada Florence Banks, met wie hij vervolgens jarenlang een uitvoerige briefwisseling onderhield. In 1912 werd Murdoch als Eerste Officier overgeplaatst naar de Titanic, die op 10 april 1912 vanuit het Engelse Southampton koers zette richting New York.

Op het moment dat de Titanic vier dagen later recht op de ijsberg afstevende, had Murdoch de leiding op de brug van het schip. Hij schakelde alle motoren op vol vermogen in de achteruitstand en gaf Robert Hichens, die op dat moment aan het roer stond, aanwijzingen. Tevergeefs. Evenals ongeveer 1500 andere passagiers kwam hij in de uren na de rampzalige botsing om het leven. Wel bracht hij eerst veel andere passagiers in veiligheid en volgens overleveringen maakte hij zich sterk voor het ‘vrouwen en kinderen eerst’-principe. Hoe Murdoch precies overleed is niet bekend, maar het verhaal gaat dat hij zich mogelijk door het hoofd schoot op het moment dat het schip zinkende was.

<h3>Bronnen</h3>
<p>- Encyclopedia Titanica, <a href="http://www.encyclopedia-titanica.org/titanic-victim/william-mcmaster-mur... target="_blank">Mr William McMaster (...)</a></p>
<p>- <a href="http://www.william-mcmaster-murdoch.info">William McMaster Murdoch.info</a></p>
<p>- Dalbeattie Town History, <a href="http://www.dalbeattie.com/titanic/wmmlife.htm" target="_blank">Murdoch of the Titanic (...)</a></p>
<p>&nbsp;</p>
<p><strong>Afbeelding</strong></p>
<p>- Wikimedia, <a href="http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/a/a5/William_Murdoch_in_hi... target="_blank">William Murdoch in his (...)</a></p>

Rubrieken: 

Partners: 

Tijdperken: 

Ontdek Geschiedenis Magazine!

Iedere maand meeslepende en prachtig geïllusteerde verhalen over de de geschiedenis van Amsterdam.

Neem nu een abonnement en krijg schitterende cadeaus!

Meteen op de hoogte van de nieuwste historische verhalen!

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief. Het is gratis!