28 februari jarig: William McMaster Murdoch

William McMaster Murdoch besluit in de voetsporen van zijn vader te treden en klimt in korte tijd op tot de hogere functies binnen de scheepvaart. In april 1912 is hij als Eerste Officier aanwezig op de RMS Titanic. Net als de overige bemanningsleden kan ook hij niet verhinderen dat het gigantische passagierschip op een ijsberg botst. William McMaster Murdoch werd geboren op 28 februari 1873.

William McMaster Murdoch was de vierde van zeven kinderen van kapitein Samuel Murdoch en Jane Muirhead McMaster. Hij groeide op in het Schotse plaatsje Dalbeattie. Tijdens zijn schooltijd stond William Murdoch bekend als intelligente en hardwerkende jongen. Hij blonk daarbij vooral uit in wiskunde. In 1887 behaalde hij zijn diploma aan de Dalbeattie High School.

De Murdochs waren al generatieslang notabele zeevaarders. Het was dus niet verwonderlijk dat ook William Murdoch koos voor een loopbaan op zee. In 1888 trad hij in dienst van een rederij en maakte vervolgens zeereizen naar onder andere San Francisco en Portland. In 1895 was hij opgeklommen tot Eerste Stuurman en een jaar later behaalde hij het Extra Master’s Certificate: de hoogste kwalificatie voor zeeofficieren.

Vanaf 1899 bevoer Murdoch in dienst van de White Star Line veelvuldig de Atlantische Oceaan. In 1903 ontmoette hij tijdens één van die reizen de Nieuw-Zeelandse schooljuf Ada Florence Banks, met wie hij vervolgens jarenlang een uitvoerige briefwisseling onderhield. In 1912 werd Murdoch als Eerste Officier overgeplaatst naar de Titanic, die op 10 april 1912 vanuit het Engelse Southampton koers zette richting New York.

Op het moment dat de Titanic vier dagen later recht op de ijsberg afstevende, had Murdoch de leiding op de brug van het schip. Hij schakelde alle motoren op vol vermogen in de achteruitstand en gaf Robert Hichens, die op dat moment aan het roer stond, aanwijzingen. Tevergeefs. Evenals ongeveer 1500 andere passagiers kwam hij in de uren na de rampzalige botsing om het leven. Wel bracht hij eerst veel andere passagiers in veiligheid en volgens overleveringen maakte hij zich sterk voor het ‘vrouwen en kinderen eerst’-principe. Hoe Murdoch precies overleed is niet bekend, maar het verhaal gaat dat hij zich mogelijk door het hoofd schoot op het moment dat het schip zinkende was.

<h3>Bronnen</h3>
<p>- Encyclopedia Titanica, <a href="http://www.encyclopedia-titanica.org/titanic-victim/william-mcmaster-mur... target="_blank">Mr William McMaster (...)</a></p>
<p>- <a href="http://www.william-mcmaster-murdoch.info">William McMaster Murdoch.info</a></p>
<p>- Dalbeattie Town History, <a href="http://www.dalbeattie.com/titanic/wmmlife.htm" target="_blank">Murdoch of the Titanic (...)</a></p>
<p> </p>
<p><strong>Afbeelding</strong></p>
<p>- Wikimedia, <a href="http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/a/a5/William_Murdoch_in_hi... target="_blank">William Murdoch in his (...)</a></p>

Rubrieken: 

Partners: 

Tijdperken: 

Piet Hein

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 4 april 23:59 u. een abonnement.

GM 2 cover - nu in de winkel

Het tweede nummer van 2024 is verschenen. Koop dit nummer bij een kiosk of boekhandel bij jou in de buurt

Lees het eerste jaar Geschiedenis Magazine extra voordelig én kies een welkomstcadeau!

cover GM3

Het extra dikke nummer van Geschiedenis Magazine verschijnt omstreeks 18 april. Neem vóór donderdag 4 april 23:59 u. een abonnement om dit nummer zonder verzendkosten te ontvangen. 

Ga mee op ontdekkingstocht naar archeologische vindplaatsen in binnen- en buitenland!

Saga vikingen

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 4 april 23:59 u. een abonnement.