Home » Node

10 mei jarig: J.C. Bloem

Jakobus Cornelis Bloem is een alom geprezen Nederlandse dichter. Zijn werk gaat vooral over het onvervulbare verlangen naar een perfect verleden, de tegenslagen in zijn leven en de berusting in het onvermijdelijke van de dood. Jakobus Cornelis Bloem werd geboren op 10 mei 1887 te Oudshoorn.

J.C. Bloem was de zoon van de burgemeester van Oudshoorn, Jacobus Willem Cornelis Bloem, en zijn vrouw Catharina Maria van Eck. Jacques, zoals roepnaam luidde, had een zorgeloze jeugd. Zijn opa liet in 1904 een grote erfenis na, waarna het gezin in Amersfoort een riante villa kocht. Lang kon de familie Bloem niet van de luxe genieten. Door slecht vermogensbeheer moest zijn vader weer aan het werk als burgemeester, nu van Hardenberg.

Voor school interesseerde Bloem zich nauwelijks. Hij was een intelligente jongen, maar zette zich alleen in voor Frans, Nederlands en geschiedenis. In de vierde klas bleef hij zitten en voor zijn staatsexamen slaagde hij pas na de tweede poging. Na zijn middelbare school wilde Bloem Nederlands gaan studeren, maar zijn vader vond rechten aan de universiteit van Utrecht verstandiger. Die studie ronde hij in 1916 af en hij promoveerde datzelfde jaar op stellingen die al eerder door zijn vriend P.N. van Eyck waren geschreven.

In 1926 ontmoette hij de twintig jaar jongere Clara Eggink, met wie hij trouwde en een zoon, Wim, kreeg. Na zes jaar huwelijk strandde de relatie tussen de twee tegenpolen, maar Clara woonde later nog een aantal jaar bij Bloem. Tijdens de relatie met Clara werkte Bloem als ambtenaar bij verschillende gemeentes. Hij bleef nooit lang, slechts bij de nachtredactie van het NRC werkte hij zes jaar. Hij werd er ontslagen voor een gebrek aan inzet.

Poëzie was J.C. Bloem’s echte passie. Al in zijn jeugd ontmoette hij zijn vrienden, en later ook bekende dichters, Jan Greshoff en P.N. van Eyck. Hij plaatste in die jaren enkele gedichten in kleine literaire tijdschriften, maar zijn debuutbundel Het verlangen kwam pas uit in 1921. Tot 1957 schreef hij nog een tiental nieuwe bundels. Bloem werd geëerd met een aantal grote Nederlandse literaire oeuvreprijzen, waaronder de Constantijn Huygens-prijs in 1949. Jacques Bloem stierf op 10 augustus 1966 in Kalenberg.

<h3><b>Bronnen</b></h3>
<p>Historici.nl, <a href="http://www.historici.nl/Onderzoek/Projecten/BWN/lemmata/bwn1/bloem" target="_blank">Bloem, Jakobus Cornelis (1887-1966)</a></p>
<p>J.C. Bloem Stichting, <a href="http://www.jcbloemstichting.nl" target="_blank">J.C. Bloem (1887-1966)</a></p>
<p>Letterkundig Museum, <a href="http://www.letterkundigmuseum.nl/Default.aspx?tabid=92&amp;BiographyID=4... target="_blank">J.C. Bloem</a></p>
<p>Wikipedia, <a href="http://nl.wikipedia.org/wiki/J.C._Bloem#Publicaties" target="_blank">J.C. Bloem</a></p>
<p>&nbsp;</p>
<p><b>Afbeelding</b></p>
<p>Koninklijke Bibliotheek, <a href="http://www.kb.nl/webexposities/private-press/het-ideale-boek-honderd-jaa... target="_blank">Particuliere verzamelaars: de auteurs</a> <b></b></p>

Rubrieken: 

Partners: 

Landen: 

Personen: 

Tijdperken: 

Het eerste nummer van 2024 is verschenen. Koop dit nummer bij een kiosk of boekhandel bij jou in de buurt

Lees het eerste jaar Geschiedenis Magazine extra voordelig én kies een welkomstcadeau!

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 22 februari 23:59 u. een abonnement.

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief. 

Ga mee op ontdekkingstocht naar archeologische vindplaatsen in binnen- en buitenland!

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 22 februari 23:59 u. een abonnement.