geschiedenis van google

Lancering zoekmachine website Google

Op 15 september 1997 wordt de zoekmachine Google op het internet gelanceerd. Oprichters Larry Page en Sergey Brin konden toen nog niet voorzien dat hun idee een wereldwijd succes zou worden. Inmiddels is de zoekmachine niet meer weg te denken uit ons dagelijks leven. Google heeft in de loop der jaren een flinke ontwikkeling doorgemaakt.

Lancering

In 1995 ontmoette Sergey Brin en Larry Page elkaar op de Universiteit van Stanford waar ze beiden informatica studeerden. Samen bedachten ze in 1996 een zoekmachine die ze Back Rub noemden, deze werd meer dan een jaar gebruikt op de Universiteit maar was te grootschalig om te handhaven. De twee besloten hun zoekmachine een nieuwe naam te geven. De nieuwe naam werd Google, wat gebaseerd is op het woord googol. Dit is een 1 met honderd nullen, dit wijst op de wens van Brin en Page om alle informatie in de wereld toegankelijk te maken. Op 15 september 1997 werd Google gelanceerd en op 4 september 1998 registreerde Google zich als naamloze vennootschap.

Groei en ontwikkeling

In de jaren daarna groeide het bedrijf enorm waarbij het een aantal keer veranderde van locatie en ook verschillende bureaus wereldwijd opende. In 2000 begon Google met het beschikbaar maken van de zoekmachine in andere talen waaronder Nederlands, Spaans en Frans. Het aantal diensten van Google ontwikkelde zich ook in razend tempo. Het begon met de lancering van Google Afbeeldingen in 2001, waarbij niet alleen informatie maar ook plaatjes kunnen worden gevonden. Daarna volgden onder andere nog Google News, Google Maps, Google Books, Google Earth, Gmail, Google Translate en Google Drive. Inmiddels is het woord googelen opgenomen in het woordenboek. Daarmee duiden we aan dat we via het internet zoeken naar informatie.

Meer innovaties van Google

Ook buiten de omgeving van het internet drukt Google een groot stempel op de wereld. Met Android leverde het bedrijf in 2008 een besturingssysteem voor smartphones en tablets af. Het concern zette ook een project op om een zelfrijdende auto te ontwikkelen. Ook heeft Google de ambitie om samen met andere bedrijven het Climate Savers Computing Initiative op te richten. Daarbij willen ze het energiegebruik en de uitstoot van broeikasgassen terugdringen door strengere regels voor energiezuinige computer en het gebruik van deze computers te stimuleren.

Bronnen

-       Telegraaf.nl, Tien jaar Google, een overzicht  (4-09-2008)

-       Google.com, Onze geschiedenis tot in detail

-       Searchenginewatch.com, A brief history of Google Search (...)  (12-08-2013)

Afbeelding

-       Wikimedia Commons, Googlelogo  (9-05-2011)

 

Landen: 

Tijdperken: 

Onderwerpen: 

Het ‘sterrenkamp’ in Bergen-Belsen

Lees het aankomende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 16 mei 23:59 u. een abonnement.

Geschiedenis Magazine 4

Het komende nummer van Geschiedenis Magazine verschijnt omstreeks 30 mei. Neem vóór donderdag 16 mei 23:59 u. een abonnement om dit nummer zonder verzendkosten te ontvangen. 

Nieuw-Guinea, 1942: de bloedige strijd om de Kokoda-trail

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 16 mei 23:59 u. een abonnement.

Geschiedenis magazine 3 van 2024 nu in de winkel

Het derde nummer van 2024 is verschenen. Koop dit nummer bij een kiosk of boekhandel bij jou in de buurt

Covers OA

Iedere maand meeslepende en prachtig geïllusteerde verhalen over de geschiedenis van Amsterdam.

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief.