Home » Node

Eerste uitzending Days Of Our Lives

Op 8 november 1965 wordt de eerste aflevering van de Amerikaanse soap Days Of Our Lives (DOOL) uitgezonden op de zender NBC. De soapserie is een van de langstlopende televisieseries ter wereld en tevens een van de bekendste.

 

Days Of Our Lives

De bedenkers van DOOL zijn auteurskoppel Ted en Betty Corbay. Samen met schrijver William Bell creëerden zij de eerste verhaallijn voor de soap. DOOL speelt zich af in het fictieve dorpje Salem. De serie  draaide de eerste jaren doktersfamilie Horton. De verhaallijnen gingen over liefde, huwelijk, scheidingen, familie, overspel, moord, medische verhalen en karakterstudies van de personages. In de jaren ‘80 werden er nieuwe families geïntroduceerd, waaronder de familie Brady en de familie DiMera.

Beginjaren

Days Of Our Lives  stond in haar beginjaren bekend om de gedurfde en realistische verhaallijnen. Veel onderwerpen die in de soap aan bod kwamen waren controversieel voor de jaren ’60 en ‘70, zoals kunstmatige inseminatie, psychologische problemen en interraciale relaties. Veel andere series durfden deze onderwerpen niet aan. De show wordt sinds de eerste aflevering geopend met de uitspraak: “Like sands through the hourglass… so are the Days of Our Lives”.

De eerste drie jaar dat Days Of Our Lives werd uitgezonden was de soap niet succesvol. In 1969 waren de kijkcijfers zo slecht dat de serie bijna werd stopgezet. Vanaf 1969 werd de soap echter uitgezonden op een ander tijdstip en werd er meer reclame voor gemaakt, wat ervoor zorgde dat de populariteit in een snel tempo steeg. Vanaf 1975 was de show zo populair dat werd besloten de uitzendingen van een half uur te verlengen tot een uur.

Daling in populariteit en nieuwe verhaallijnen

In 1977 verloor DOOL veel kijkers door de introductie van de soap All My Children, die op het zelfde tijdstip werd uitgezonden. Vanaf begin jaren ’80 ging het weer beter, maar pas in de jaren ’90 hervond de soap tijdelijk haar populariteit. Dit kwam door nieuwe verhaallijnen en personages en er werden bovennatuurlijke en sciencefiction thema’s geïntroduceerd. Zo werden sommige karakters meerdere malen teruggehaald uit de dood.

Days Of Our Lives wordt tot op de dag van vandaag uitgezonden op NBC en in veel landen in de rest van de wereld.

<h3>Bronnen</h3>
<p>- nbc.com, <a title="Days of our Lives" href="http://www.nbc.com/days-of-our-lives/about/" target="_blank">Days of our Lives</a></p>
<p>- en.wikipedia.org, <a title="Days of our Lives" href="http://en.wikipedia.org/wiki/Days_of_our_Lives" target="_blank">Days of our Lives</a></p>
<p>&nbsp;</p>
<p>Afbeelding</p>
<p>- <a title="Days of our Lives on set 1968" href="http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/9/93/Ed_Mallory_Days_of_Ou... target="_blank">Wikimedia Commons</a></p>
<p>&nbsp;</p>

Rubrieken: 

Landen: 

Tijdperken: 

Wereldwonder: de vuurtoren van Alexandrië

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór vrijdag 1 december 23:59 u. een abonnement.

lijfwacht napoleon

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór vrijdag 1 december 23:59 u. een abonnement.

De iconische Boston Tea Party, 1773

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór vrijdag 1 december 23:59 u. een abonnement.

Covers OA

Iedere maand meeslepende en prachtig geïllusteerde verhalen over de geschiedenis van Amsterdam.

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief. 

Ga mee op ontdekkingstocht naar archeologische vindplaatsen in binnen- en buitenland!