Geschiedenis Free Record Shop

Op 22 april 2014 werd bekend gemaakt dat platenmaatschappij Free Record Shop definitief failliet is. Alle winkels in Nederland worden gesloten. De Free Record Shop begon als een platenzaakje in Schiedam en groeide uit tot een grote winkelketen met winkels in Nederland, België en Scandinavië. Toch is het doek nu definitief gevallen.

Schiedam

De Free Record Shop begon op 15 oktober 1971 als grammofoonplatenwinkel in Schiedam. De zaak groeide uit tot een keten met driehonderdvijftig winkels in de Benelux en Scandinavië, met een jaaromzet van ruim een half miljard euro.

Hans Breukhoven

Eigenaar van de winkel in Schiedam was Hans Breukhoven. Johannes Arie (Hans) Breukhoven werd geboren in 1946 en is de ex-man van Connie Breukhoven (bekend van haar artiestennaam Vanessa). Breukhoven werkte als gastheer op de Holland- Amerika Lijn, waardoor hij regelmatig in New York was. Daar leerde hij de platenwinkel van Sam Goodies kennen, waar hij grote korting kreeg op LP’s. De albums waren gewild bij vrienden van Breukhoven, en hij zag hier dan ook brood in. Hij begon zijn winkel in Schiedam en richtte zo de Free Record Shop op.

Free Record Shop

De Free Record Shop handelde voornamelijk in LP’s. Omdat de winkel niet was aangesloten bij de Nederlandse Vereniging van Grammofoonplaten Detailhandelaren (NVGD), werd het de ‘vrije platenzaak’ genoemd. Vandaar de naam Free Record Shop. In 1989 had de Free Record Shop tweeënzeventig winkels in Nederland en zes in België. In 2006 kocht de Free Record Shop de Belgische winkelketen Game Mania. In 2008 telde de Free Record Shop honderdtweeëntachtig winkels in Nederland en zesenzestig in België.  

Faillissement

Vanaf 213 ging het echter bergafwaarts met de keten op financieel gebied. Op 28 mei 2013 werd faillissement aangekondigd en werd de keten Game Mania afgesplitst. In november 2013 werd faillissement aangevraagd voor de winkels in België. Kort daarna ging het bedrijf E-Ways, dat verantwoordelijk was voor de bevoorrading van de Free Record Shop, failliet. Hierdoor kwamen alle online activiteiten van de Free Record Shop stil te liggen. In maart 2014 werd nog aangekondigd dat de winkelketen door zou gaan als outlet shop, maar dat heeft niet lang geduurd. Op 22 april 2014 ging de Free Record Shop definitief failliet.

<h3>Bronnen:</h3>
<p> </p>
<p>- www.nrc.nl,<a title="Free Record Shop Nederland is opnieuw failliet" href="http://www.nrc.nl/nieuws/2014/04/22/free-record-shop-is-failliet-en-slui... target="_blank"> Free Record Shop Nederland is opnieuw failliet</a>, 22 april 2014.</p>
<p>- www.wikipedia.org, <a title="Free Record Shop" href="http://nl.wikipedia.org/wiki/Free_Record_Shop" target="_blank">Free Record Shop</a>, 23 april 2014.</p>
<p>- www.wikipedia.org, <a title="Hans Breukhoven" href="http://nl.wikipedia.org/wiki/Hans_Breukhoven" target="_blank">Hans Breukhoven</a>, 20 januari 2014.</p>
<p>- www.rtlnieuws.nl, <a title="Hans Breukhoven kreeg miljoenen voor Snowworld" href="http://www.rtlnieuws.nl/economie/home/hans-breukhoven-kreeg-miljoenen-vo... target="_blank">Hans Breukhoven kreeg miljoenen voor Snowworld</a>, 12 februari 2014.</p>
<p>Afbeelding: Wikimedia.</p>
<p> </p>

Rubrieken: 

Landen: 

Tijdperken: 

GM 2 cover - nu in de winkel

Het tweede nummer van 2024 is verschenen. Koop dit nummer bij een kiosk of boekhandel bij jou in de buurt

Ga mee op ontdekkingstocht naar archeologische vindplaatsen in binnen- en buitenland!

cover GM3

Het extra dikke nummer van Geschiedenis Magazine verschijnt omstreeks 18 april. Neem vóór donderdag 4 april 23:59 u. een abonnement om dit nummer zonder verzendkosten te ontvangen. 

Saga vikingen

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 4 april 23:59 u. een abonnement.

Piet Hein

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 4 april 23:59 u. een abonnement.

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief.