Haïti erkent voodoo als officiële religie

4 april 2003 – Voodoo wordt erkend als officiële religie van Haïti. Het idee dat alles geest is, is een fundamenteel principe binnen de Haïtiaanse Voodoo. De religie bevat elementen van de West-Afrikaanse voodoo en het katholieke christendom.

Voodoo – een West-Afrikaanse oorsprong

De voodooreligie is afkomstig uit West-Afrika, waar het ook nu nog de officiële religie van Benin is. Door middel van de trans-Atlantische slavenhandel werd de religie in de zestiende eeuw onbedoeld naar Zuid-Amerika gebracht. Omdat de westerse mogendheden hun slaven wilden bekeren tot het katholicisme, vermengde het voodoogeloof zich al snel met katholieke elementen. De Haïtiaanse vooodoo is daarom een typisch voorbeeld van syncretisme: het vermengen van verschillende religies.

Theologie – God en zijn Ioa

Het fundamentele principe van de voodoo is de gedachte dat alles geest is. Aanhangers van de voodoo geloven dat de wereld geschapen is door één god. Tussen mens en god bevinden zich vele geestwezens, die Ioa worden genoemd. De Ioa functioneren als bemiddelaars tussen god en de mens. Voodooaanhangers geloven tevens in het voortbestaan van de zielen van hun voorouders.

Monotheïstisch of polytheïstisch

Er bestaat discussie over of voodoo een monotheïstische of polytheïstische godsdienst is. Sommige bronnen vertellen dat de religie monotheïstisch is, omdat de aanhangers geloven in één God, die bijgestaan wordt door geesten. Anderen spreken over een polytheïstische religie, daar de oppergod wordt bijgestaan door enkele lagere godheden.

Voodoo in de praktijk – ceremonies en offerdiensten

De voodoo kent geen heilig boek en de religie heeft geen kerkelijke hiërarchie. Er bestaan wel priesters en priesteressen, zij leiden de ceremonies en offerdiensten. Daarnaast kent de religie ook bokor, zij zijn de beoefenaars van zwarte magie.

Het brengen van offers aan God is een zeer belangrijk onderdeel van de religie. In ruil voor deze offers zouden de aanhangers gezondheid en bescherming van God ontvangen. Tijdens de ceremoniën speelt het bespelen van de Afrikaanse drum een belangrijke rol.

Zwarte magie en zombies

Over de voodooreligie bestaan veel vooroordelen en onbegrip. De aanhangers van de religie zouden zich voornamelijk bezighouden met zwarte magie en het beheksen van anderen. De priesters zouden de duivel vereren en zombies kunnen maken van mensen.

Een keuze voor het goede of het kwade

Op Haïti wordt er een onderscheid gemaakt tussen de Rada en Petwogeesten. De Radageesten zijn goed, maar de Petwogeesten kunnen, wanneer zij te weinig aandacht krijgen, kwade dingen doen. Het is mogelijk voor een priester om slechts de kwade geesten te aanbidden. Dit overschaduwt wellicht de goede kant van voodoo, waardoor er voornamelijk in de Westerse wereld veel onduidelijkheden bestaan over de religie.

 

<h3>Bronnen</h3>
www.britannica.com,<a title="Vodou - op britannica.com" href="http://www.britannica.com/EBchecked/topic/632819/Vodou" target="_blank"> 'Vodou'</a>
www.mens-en-samenleving.infonu.nl, <a title="Extreem gebruik voodoo (..) - op mens-en-samenleving.infonu.nl" href="http://mens-en-samenleving.infonu.nl/religie/110370-extreem-volksgebruik... target="_blank">'extreem volksgebruik voodoo (...)'</a>
www.samsam.net,<a title="Voodoo - op samsam.net" href="http://www.samsam.net/godsdiensten/voodoo/" target="_blank"> 'Voodoo'</a>
jamesduvalier.com, <a title="History beliefs traditions - op jamesduvalier.com" href="http://jamesduvalier.com/history-beliefs-traditions-voodoo-part-haitian-... target="_blank">'history beliefs traditions (...)'</a>
<h3>Afbeelding</h3>
By jbdodane (20131007-DSC_3063  Uploaded by AlbertHerring) [CC BY 2.0 (http://creativecommons.org/licenses/by/2.0)], <a href="http://commons.wikimedia.org/wiki/File:20131007-DSC_3063_(10293176613).jpg" target="_blank">via Wikimedia Commons</a>

 

Geschiedenis magazine 3 van 2024 nu in de winkel

Het derde nummer van 2024 is verschenen. Koop dit nummer bij een kiosk of boekhandel bij jou in de buurt

Ga mee op ontdekkingstocht naar archeologische vindplaatsen in binnen- en buitenland!

IJsbeerverhalen uit het Behouden Huys - Nova Zembla, 16de eeuw

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 16 mei 23:59 u. een abonnement.

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 16 mei 23:59 u. een abonnement.

Geschiedenis Magazine 4

Het komende nummer van Geschiedenis Magazine verschijnt omstreeks 30 mei. Neem vóór donderdag 16 mei 23:59 u. een abonnement om dit nummer zonder verzendkosten te ontvangen. 

Lees het eerste jaar Geschiedenis Magazine extra voordelig én kies een welkomstcadeau!