De slag bij Largs wordt uitgevochten tussen Noorwegen en Schotland

Op 2 oktober 1263 werd de slag bij Largs uitgevochten tussen Noorwegen en Schotland. De slag was onderdeel van de Schots-Noorse Oorlog waarbij Schotland verschillende Noorse gebieden in handen probeerde te krijgen. Het was de enige slag die gevochten is in deze oorlog die in 1266 eindigde.

De eilanden Hebriden, Man en Kyntire liggen in de buurt van Schotland maar waren in de 13e eeuw in het bezit van Noorwegen. De Schotse koning Alexander II van Schotland wilde deze gebieden in handen krijgen en probeerde vanaf 1240 de Noorse koning Haakon IV van Noorwegen zo ver te krijgen dat hij de eilanden aan de Schotse koning zou verkopen. Haakon weigerde dit echter. In 1249 stierf Alexander II en werd hij opgevolgd door zijn zoon Alexander III van Schotland. Hij zette de koers van zijn vader voort en probeerde wederom de gebieden in handen te krijgen. Toen Noorwegen nog steeds weigerde de gebieden over te dragen brak in 1262 de Schots-Noorse Oorlog uit.

Slag bij Largs

Op 2 oktober 1263 zette Haraald IV van Noorwegen met zijn leger voet aan wal in Schotland. Een aantal Noorse soldaten werd er op uit gestuurd om het gebied te verkennen maar ze werden opgemerkt door de Schotten. Zodoende begon het gevecht tussen de twee partijen in de Schotste plaats Largs. Uit de overlevering blijkt dat de Schotse koning veel meer soldaten tot zijn beschikking had en de Noorse koning al snel moest vluchten, maar dit is niet zeker. Na een hele middag gevochten te hebben eindigde de slag in een wapenstilstand. Er was geen beslissende winnaar en het conflict over de eilanden was nog steeds niet opgelost.

Verdrag van Perth

Nadat Mangus IV van Noorwegen in december 1263 zijn vader opvolgde kwam er schot in de zaak. Magnus sloot in 1266 het Verdrag van Perth met de Schotse koning Alexander III waarbij hij de eilanden overdroeg aan Schotland. Daarmee was de Schots-Noorse Oorlog tot een einde gekomen.



<h3>Bronnen </h3>
<p>-         Blikopdewereld.nl, <a href="http://www.blikopdewereld.nl/geschiedenis/europa/noord-europa/3575-deel-... geschiedenis van Noorwegen  </a></p>
<p>-         Battlefieldtrust.com, <a href="http://www.battlefieldstrust.com/resource-centre/medieval/battleview.asp... of Largs </a></p>
<p>&nbsp;</p>
<p><strong>Afbeelding</strong></p>
<p>-         Wikimedia Commons, <a href="http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Battle_of_Largs_by_William_Hole.p... of Largs by Wiliam Hole </a><a href="http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Largs_Pencil.jpg?uselang=nl"><br /></a></p>
<h1 id="firstHeading" lang="en"> </h1>

Rubrieken: 

Landen: 

Tijdperken: 

Geschiedenis Magazine 4

Het komende nummer van Geschiedenis Magazine verschijnt omstreeks 30 mei. Neem vóór donderdag 16 mei 23:59 u. een abonnement om dit nummer zonder verzendkosten te ontvangen. 

Olympias, moeder van Alexander de Grote

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 16 mei 23:59 u. een abonnement.

Ga mee op ontdekkingstocht naar archeologische vindplaatsen in binnen- en buitenland!

Nieuw-Guinea, 1942: de bloedige strijd om de Kokoda-trail

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 16 mei 23:59 u. een abonnement.

Het ‘sterrenkamp’ in Bergen-Belsen

Lees het aankomende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 16 mei 23:59 u. een abonnement.

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 16 mei 23:59 u. een abonnement.