Home » Reportage
geschiedenis huisdierenverzekering

De geschiedenis van de huisdierenverzekering

Vandaag de dag kan je niet alleen een verzekering voor jezelf en je gezin afsluiten, maar ook voor je huisdier(en). Deze huisdierverzekeringen gebruiken we nu om de kosten voor de medische behandelingen van onze konijnen, papegaaien, katten en honden de dekken. Maar hoe zijn we eigenlijk op het idee gekomen om onze huisdieren te verzekeren?

Het idee om verzekeringen voor medische kosten af te sluiten is op zich niet nieuw. De vroegste voorloper van de hedendaagse zorgverzekering dateert immers al uit de achttiende eeuw. Toch ging het hier uitsluitend om doktersbehandelingen voor mensen. Dit kwam deels om dat de dierengeneeskunde in deze tijd nog in de kinderschoenen stond. Pas in 1762 werd de eerste dierenartsenopleiding ter wereld opgericht in Frankrijk, door Claude Bourgelat. Deze school specialiseerde zich bovendien in waardevol vee, waaronder koeien en paarden. Honden en katten behandelde men hier niet.

Eerste huisdierenverzekering

Tijdens de negentiende eeuw ontwikkelde de dierengeneeskunde zich echter steeds verder, met steeds meer gespecialiseerde opleidingen. Doordat een groeiend aantal mensen hun vee liet behandelen, ontstond ook het idee om een verzekering hiervoor aan te bieden. Uiteindelijk zou dit idee in Zweden voor het eerst naar de praktijk worden vertaald. In 1890 schreef de Zweedse Claes Virgin namelijk de eerste verzekeringspolis ter wereld voor dieren. Virgins verzekering richtte zich echter niet op huisdieren, maar vooral op vee: koeien, schapen en paarden. Eind negentiende eeuw werden deze boerderijdieren immers als het meest waardevol gezien. Boeren waren voor hun levensonderhoud immers afhankelijk van deze dieren.

Van Zweden naar Groot-Brittannië

Het zou uiteindelijk tot 1924 voordat Virgins polis ook voor huisdieren werd gebruikt. Dat jaar werd namelijk een dierenverzekering afgesloten, voor een Zweedse hond. Na de Tweede Wereldoorlog, begon deze Zweedse uitvinding zich geleidelijk over de rest van de wereld te verspreiden. In 1947 begon met ook in Groot-Brittannië huisdierenverzekering aan te bieden, wat al snel een succes bleek. Vandaag de dag is Groot-Brittannië nog steeds internationale koploper op het gebied van huisdierenverzekeringen, vlak achter Zweden.

Lassie

Ondanks dit Britse succes, duurde het nog enkele decennia voordat de huisdierenverzekering in de rest van de Westerse wereld aansloeg. In de Verenigde Staten duurde het bijvoorbeeld nog tot 1980 voordat verzekeringsmaatschappijen deze polis begonnen aan te bieden. Hier kreeg de verzekering twee jaar later echter een flinke stimulans. Niemand minder dan Lassie (bekend van de kort daarvoor verschenen film) was namelijk in 1982 de eerste Amerikaanse hond die verzekerd werd. Dit gaf de huisdierenverzekering een enorme naamsbekendheid, waardoor de populariteit van deze polis flink toenam.

In Nederland

In Nederland duurde het nog tot 1998 voordat grote verzekeringsmaatschappijen als de SNS en de OHRA begonnen met het aanbieden van huisdierenverzekeringen. Sindsdien is deze praktijk ook hier een stuk gebruikelijker geworden. Nederlanders kunnen tegenwoordig een verzekering afsluiten voor hun konijn, papegaai, kat of hond. Dit is echter niet verplicht.

Partners: 

GM 2 cover - nu in de winkel

Het tweede nummer van 2024 is verschenen. Koop dit nummer bij een kiosk of boekhandel bij jou in de buurt

De wieg van de Zijderoute

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 4 april 23:59 u. een abonnement.

Lees het eerste jaar Geschiedenis Magazine extra voordelig én kies een welkomstcadeau!

cover GM3

Het extra dikke nummer van Geschiedenis Magazine verschijnt omstreeks 18 april. Neem vóór donderdag 4 april 23:59 u. een abonnement om dit nummer zonder verzendkosten te ontvangen. 

Piet Hein

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 4 april 23:59 u. een abonnement.

Saga vikingen

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 4 april 23:59 u. een abonnement.