Home » Reportage
Hendrik VIII

De geschiedenis van de traplift

De traplift is een systeem dat ervoor zorgt dat mensen ondanks hun fysieke beperking toch de trap op kunnen komen. Het ontstaan van de traplift is enigszins opmerkelijk. Wist je dat de eerste traplift werd gemaakt onder het bevel van Koning Hendrik VIII?

De traptroon van Hendrik VIII

De eerste traplift uit de geschiedenis zou zijn gemaakt in de 16e eeuw. In 1536 raakte Koning Hendrik VIII van Engeland op 44-jarige leeftijd ernstig gewond tijdens een ruitertoernooi. Door het ongeluk kon de koning niet meer goed lopen. De wonden aan zijn benen raakten zo erg geïnfecteerd dat ze uiteindelijk nooit meer goed genazen. Een andere theorie is dat Hendrik invalide was geworden door zijn enorme overgewicht. Omdat Hendrik niet meer zelf kon traplopen zou hij het order hebben gegeven voor een ontwerp van een ‘traptroon’ die hem over de trappen van zijn Whitehall Palace in Londen kon vervoeren. Zodoende werd er voor de koning een soort takelsysteem ontworpen, bediend door een aantal van zijn knechten, die hem over de trappen naar boven en naar beneden kon takelen.

Het ontstaan van de moderne traplift

Zo’n 400 jaar na de primitieve traplift van Hendrik VIII  werd de moderne traplift geboren. In Pennsylvania bedacht de ondernemer C.C. Crispen rond  1920 een trapliftsysteem voor zijn zieke buurman die niet zelf de trap op kon komen. Het prototype van de klimmende stoel noemde Crispen: de Inclin-ator. De Inlcin-ator bleek een ingenieuze uitvinding en de traplift groeide uit tot een succesvol product.

Niet alleen de koning, maar iedereen heeft tegenwoordig de mogelijkheid om ondanks een fysiek onvermogen toch de trap op te komen. In 2012 introduceerde een Brits bedrijf zelfs een traplift voor huisdieren. Dit alles hebben we te danken aan Crispens simpele idee om zijn buurman te helpen.

bronnen

afbeelding

See page for author [Public domain], via Wikimedia Commons

Partners: 

Personen: 

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief. Het is gratis!

Meteen op de hoogte van de nieuwste historische verhalen!

Lees Archeologie Magazine

Lees het  komende nummer van Archeologie Magazine. Neem vóór vrijdag 19 februari 16:00 u. een abonnement.

Lees Archeologie Magazine

Lees de special in het komende nummer van Archeologie Magazine. Neem vóór vrijdag 19 februari 16:00 u. een abonnement.

Lees Archeologie Magazine

Lees het  komende nummer van Archeologie Magazine. Neem vóór vrijdag 19 februari 16:00 u. een abonnement.