Home » Reportage
alhambra

De Moorse cultuur is enorm inspirerend voor wie Zuid Spanje bezoekt

De Moren hebben op Spanje, en dan vooral Zuid-Spanje een enorme culturele invloed gehad. Deze Arabische invloeden zie je nog altijd terug in onder meer de architectuur en de eetgewoonten. 

Eeuwenlang hebben de Moren over Spanje geheersd, van 711 tot 1492. Vijandig was het niet altijd, jarenlang leefden moslims, joden en christenen naast elkaar. Maar de Reconquista maakte een einde aan de islamitische rijken in Spanje. In een paar jaar nemen ze heel Spanje in bezit. Het is 710 als op bevel van Musa Ibn Nusair, op dat moment de heerser over Noord-Afrika, een leger van duizenden Berbers de straat van Gibraltar oversteekt. In de daarop volgende jaren veroveren de islamitische legers heel Spanje. 

Deze Moorse overheersing zie je heel duidelijk terug in de Spaanse cultuur. La Alhambra, een bijzonder paleis in Granada staat bekend als het meesterwerk uit de Moorse architectuur. Wie meer wil zien van deze nalatenschap zou ook Córdoba moeten bezoeken, dat lange tijd de hoofdstad van Spanje is geweest. 

Toen de grootste moskee van Europa

De Kathedraal van Córdoba is een bezoek waard. Neem wat versnaperingen mee in je Eastpak rugzak, want je kunt je er werkelijk uren vermaken. Zoveel is er te zien. Deze Mezquita zoals het gebouw genoemd wordt, is gebouwd tussen 756 en 788. Het was in die tijd de grooste moskee in Europa. En wereldwijd de tweede grootste, na de moskee in Mekka. Er konden maar liefst twintigduizend mensen in. 

Het zal niemand verbazen dat zowel de christelijke als de moslimcultuur zich in de bouw ook met elkaar mengden. Dit werd de mudejarstijl genoemd. In het zuiden van Spanje kun je de meeste overblijfselen van die mudejarstijl terugzien. Zowel van de zuivere Moorse cultuur als een mix met de christelijke invloeden. Kies je voor en vakantie Zuid Spanje dan is het de moeite waard te gaan kijken, vooral in Sevilla. 

Sevilla kent veel Moorse invloeden

In deze Andalusische stad tref je onder meer een Moors paleis, het Alcázar en La Giralda, de minaret van de kathedraal. Ook zijn er in Andalusië nog veel Moorse wijken te vinden zoals het Albaícin in Granada. Een doolhof van straatjes waar in de loop der eeuwen niets lijkt veranderd. Een plein in het midden waar de markt wordt gehouden en een reeks van straatjes rondom, het is typisch Moors. 

Overigens ook interessant is je te verdiepen in de wetenschap die de Moren hoog in het vaandel hadden staan. Ze waren geïnteresseerd in wiskunde, astrologie en de medische wetenschap en hebben veel kennis en materialen daarover nagelaten. Dat kom je in verschillende musea tegen. 

Moorse invloeden, van tapas tot paëlla

Naast alle architectuur en wetenschap hadden de Moren ook een grote invloed op de keuken. Ze introduceerden veel verschillende fruit en groenten in de Spaanse keuken zoals kikkererwten en limoenen. Ook brachten de Moren rijst, specerijen en zuidvruchten mee. Eén van hun aperitieven (meze) is de voorloper van de tapas, die in Andalusië hét gerecht zijn. Evenals paëlla trouwens, ook dat is van de Moren afkomstig. En als je Andalusië bezoekt krijg je er uiteraard in ieder restaurant of hotel een sherry-wijn uit de klimaatkast bij.

Partners: 

cover GM3

Het extra dikke nummer van Geschiedenis Magazine verschijnt omstreeks 18 april. Neem vóór donderdag 4 april 23:59 u. een abonnement om dit nummer zonder verzendkosten te ontvangen. 

GM 2 cover - nu in de winkel

Het tweede nummer van 2024 is verschenen. Koop dit nummer bij een kiosk of boekhandel bij jou in de buurt

Covers OA

Iedere maand meeslepende en prachtig geïllusteerde verhalen over de geschiedenis van Amsterdam.

Saga vikingen

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 4 april 23:59 u. een abonnement.

De wieg van de Zijderoute

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 4 april 23:59 u. een abonnement.

Ga mee op ontdekkingstocht naar archeologische vindplaatsen in binnen- en buitenland!