Moren steken de straat van Gibraltar over

De Moorse oversteek van de straat van Gibraltar

30 april 711- er stond een stevige bries op de zee, het was een donkere nacht op zee. Tariq Ibn Ziyad, een Berbers stamhoofd was met 400 man en honderd paarden naar Gibraltar vertrokken. Hij hoopte onopgemerkt aan land te komen. Dit lukte in deze nacht.


Conflict aristocratie Visgoten


Na de val van het Romeinse Rijk kwamen de Visigoten aan het bewind in Spanje. Dit was echter een zwak en verdeeld volk. De aristocratie lag met elkaar overhoop: er ontstond chaos. De legende luidt dat de Visigotische koning Roderik de rechtmatige troonopvolger zou hebben vermoord om zo de macht in handen te krijgen. Dit tot woede van de Visigotische graaf Julian. Julian was de heerser van Ceuta (een Spaanse stad in Marokko) en zou zijn dochter naar het Visigotische Koninklijk Huis hebben gestuurd. Dit was in die tijd gebruikelijk om te doen. Veel kinderen genoten een Koninklijke opleiding aan het buitenlandse hof. Koning Roderik maakte hier echter misbruik van en verkrachtte Julians dochter. Dit was de druppel die de emmer deed overlopen.


Invasie en slag bij Guadalete


Graaf Julian wilde wraak nemen en zag in de Moren een bondgenoot. De Moren waren islamitische Berbers afkomstig uit het huidige Marokko. Onder leiding van Tariq ibn Ziyad trokken de Moren met 7.000 man in de nacht van 29 op 30 april naar Spanje. De Moren kwamen onopgemerkt aan wal. De eerste confrontatie vond plaats op 19 juli bij Guadalete. Roderik zou daar met een veel groter leger tegenover de mannen van Tariq hebben gestaan, maar werd door een verraad van de eigen troepen verslagen. Koning Roderik vond tijdens de veldslag de dood en de weg naar de Visigotische hoofdstad Toledo werd geopend.


Spijt graaf Julian


Na afloop van de Moorse verovering zou graaf Julian spijt hebben gehad. De Moren veroverden namelijk in rap tempo het Spaanse vasteland. Al in 718 was een het grootste deel van Spanje in Moorse handen. Hun opmars stopte pas bij Portiers toen ze verslagen werden door Karel Martel. Hoewel graaf Julian vele grondgebieden in bezit kreeg, doet het verhaal de ronde dat Julian vriendloos en vol berouw de rest van zijn leven doorbracht.


Kalifaat Córdoba


Na de snelle veroveringen stichtten de Moren een kalifaat in Spanje. De hoofdstad van dit kalifaat was Córdoba. Onder het Kalifaat van Córdoba kwam er meer welvaart in Spanje, Córdoba groeide zelfs uit tot één van de grootste steden van Europa. Er zijn een drietal redenen aan te wijzen waarom de welvaart in het kalifaat steeg. De eerste reden was dat de grondbelasting werd afgeschaft, hierdoor verloor de lokale adel haar macht en gingen de kwaliteit en productiviteit van de arbeid omhoog. De tweede reden was dat de Moren nieuwe gewassen introduceerden. De oorspronkelijke Spaanse bevolking maakte voor het eerst kennis met rijst, vijgen, sinaasappels en katoen. Deze producten waren zeer gewild in Europa waardoor er een bloeiende handel ontstond. De derde reden was de introductie van irrigatiekanalen, hierdoor werd het land vruchtbaarder en was de opbrengst hoger.


Moren steken de straat van Gibraltar over


Reconquista


In het noorden van Spanje leefden de nakomelingen van de Visigoten. De christelijke vorstendommen Castilië, León, Aragón, Navarra, Portugal en Catalonië wilden graag de Moslims van het Iberisch schiereiland verdrijven. Na het millennium viel het kalifaat uiteen in verschillende tafia-rijkjes. De christelijke vorstendommen veroverden langzaam maar zeker grondgebied van de Moren. In 1085 bezette de koning van Catalonië de oude hoofdstad Toledo en bereikte daarmee een grote doorbraak in de reconquista. Alleen het tafia Granada bleef in islamitische handen. Pas in 1492, hetzelfde jaar dat Columbus Amerika ontdekte, werd de laatste nederzetting van de Moren heroverd en was het Iberische schiereiland bevrijd.

Bronnen

 

Afbeeldingen

Ook interessant: 

Landen: 

Tijdperken: 

Onderwerpen: 

De wieg van de Zijderoute

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 4 april 23:59 u. een abonnement.

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief. 

Vergeten D-Day: Italië, 1943

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 4 april 23:59 u. een abonnement.

Piet Hein

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 4 april 23:59 u. een abonnement.

Covers OA

Iedere maand meeslepende en prachtig geïllusteerde verhalen over de geschiedenis van Amsterdam.

cover GM3

Het extra dikke nummer van Geschiedenis Magazine verschijnt omstreeks 18 april. Neem vóór donderdag 4 april 23:59 u. een abonnement om dit nummer zonder verzendkosten te ontvangen.