Home » Reportage
Tentoonstelling Prinsenhof Delft

Delftse meesters in Museum Prinsenhof Delft

Dit najaar kun je in Museum Prinsenhof Delft zien hoe rijk het Delftse artistieke leven was. De tentoonstelling Delftse Meesters. In kunst en wetenschap neemt je mee door de geschiedenis van Delftse kunstenaars in negen verschillende genres. En daarbij kan het Museum Prinsenhof Delft drie nieuwe aanwinsten tonen!

Portretten van Van Mierevelt

De schilder Michiel van Mierevelt was ind e zeventiende eeuw een van de belangrijkste portretschilders van de Republiek. Hij schilderde stadhouder Prins Maurits, maar ook diens tegenstander, de Spaanse veldheer Ambrogio Spinola. De twee stonden tegenover elkaar op de slagvelden van de Tachtigarige Oorlog. Het portret dat Van Mierevelt van Spinola schilderde, is sinds 2019 in het bezit van het Museum Prinsenhof Delft. In de presentatie Delftse Meesters. In kunst en wetenschap kijken de twee veldheren elkaar voor het eerst in vierhonderd jaar weer aan: de twee portretten hangen bij elkaar. Aan de hand van het portret van Spinola kan het Museum Prinsenhof Delft nu ook aandacht schenken aan de Spaanse kant van de Tachtigjarige Oorlog.

Tentoonstelling Prinsenhof Delft

Een tweede portret door Van Mierevelt dat in de tentoonstelling hangt, is een meer persoonlijk werk. Dat is een zelfportret dat Michiel van Mierevelt schilderde. Het portret laat een bijzonder moment uit het leven van de schilder zien. Op het schilderij liet de schilder zien hoe hij een portret van zijn kleinzoon Jacob schilderde. Een symbolisch werk waarmee Van Mierevelt zijn atelier overdroeg aan zijn kleinzoon Jacob Willemsz. Delff II. Het schilderij is in langdurige bruikleen van de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed gekregen.

Keukenstuk van Jacob Willemsz. Delff

Jacob Willemsz. Delff werd op zijn beurt als schilder beroemd om zijn keukenstukken, schilderijen van taferelen die -de naam zegt het al- vaak in een keuken werden afgebeeld, maar vooral moraliserend bedoeld waren. Dankzij een schenking heeft het Museum Prinsenhof Delft nu ook zo’n schilderij in de collectie en kunnen de werken van Van Mierevelt en zijn opvolger bij elkaar worden getoond..

Tentoonstelling Prinsenhof Delft

Een populair genre in de tweede helft van de zeventiende eeuw waren de interieurstukken, schilderijen met intieme huiselijke scènes. En ook in dat genre hoorden de Delftse schilders bij de top. Vooral Pieter de Hooch was een van de belangrijkste schilders in dit genre en dankzij zijn werk ontstond er een heuse Delftse sfeer binnen dit genre. Van hem zijn meerdere werken te zien in de presentatie Delftse Meesters. In kunst en wetenschap. Een aantal van die werken waren al eerder te zien waren in de tentoonstelling Pieter de Hooch in Delft. Uit de schaduw van Vermeer.

Tentoonstelling Prinsenhof Delft

Delftse zeegezichten

Delft ligt niet direct aan zee, er waren daarom maar weinig Delftse schilders die zeegezichten schilderden. Maar toch hangen er in de nieuwe presentatie twee zeegezichten. Unieke werken dus. De twee penschilderingen van Heerman Witmont tonen schepen op een woelige zee.

Over de tentoonstelling

De tentoonstelling Delftse Meesters. In kunst en wetenschap is te zien vanaf 4 september 2020. De presentatie is tot stand gekomen in samenwerking en dankzij steun van de Vereniging Rembrandt en de Turing Foundation. In het museum wordt de connectie tussen de Nederlandse geschiedenis en de belangrijke rol van Delft daarin uitgelegd. In 2020 is er ook de tentoonstelling  'Zilver. Meesterstukken van Delftse zilversmeden 1590-1800'

Ook interessant: 

Partners: 

Landen: 

Tijdperken: 

Onderwerpen: 

Covers OA

Iedere maand meeslepende en prachtig geïllusteerde verhalen over de geschiedenis van Amsterdam.

welkomstcadeau Geschiedenis Magazine

Lees het eerste jaar Geschiedenis Magazine extra voordelig én kies een van de tijdelijke welkomstcadeaus!

Grace O’Malley, piratenkoningin

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór vrijdag 1 december 23:59 u. een abonnement.

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief. 

De Evacuatie uit Duinkerken, 1940

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór vrijdag 1 december 23:59 u. een abonnement.

Hitler profiteerde van gevangenis straf

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór vrijdag 1 december 23:59 u. een abonnement.