Home » Reportage
teddybeer

Een teddybeer is de ultieme knuffel!

Iedere baby krijgt er minimaal één: een teddybeer. En dat is niet voor niets. Een teddybeer is lekker zacht, knuffelbaar, wasbaar en gemakkelijk overal mee naartoe te nemen. Maar hoe is de teddybeer eigenlijk ontstaan?

Je hebt vast weleens gehoord van Theodore Roosevelt, de 26e president van Amerika. Hij was daar president van 1901 tot 1909 en werd door veel mensen, behalve door zijn familie, Teddy genoemd. Een naam waar hij een hekel aan had. Toch is de teddybeer naar hem vernoemd. Waarom? Tijdens een berenjacht in 1902 werd, speciaal voor hem, een beertje gevangen. Hij kreeg de “eer” om het dood te schieten, maar weigerde dat. Hier werd het idee voor de teddybeer geboren.

Een zachte knuffel in de vorm van een beer

De teddybeer was in eerste instantie minder zacht dan de teddyberen die we nu kennen. De beren waren niet gevuld met zacht materiaal, maar met stro en zelfs hout. Het was nét een stapje zachter dan het houten speelgoed dat er toen was. Dit kwam natuurlijk omdat het houten poppetje een “bontjasje” aankreeg. Hierdoor werd het de beer fijn aai- en zelfs knuffelbaar.

De ontwikkeling van de teddybeer gaat door

De huidige teddybeer is niet meer alleen te verkrijgen in een licht- of donkerbruine kleur. Je vindt ze tegenwoordig in werkelijk alle kleuren van de regenboog. Ook zijn ze nu gevuld met kleine kunststof korreltjes, met kunststof vlokken of met ander zacht materiaal. De teddybeer is in de loop van de jaren steeds meer knuffelbaar geworden en daardoor nog steeds de favoriet van veel baby’s en kleine kinderen. Je kunt nu een teddybeer (laten) personaliseren door hem een jasje met de naam van de baby aan te geven. Maar er is nog veel meer mogelijk: wat denk je van een teddy rugzak met naam? Dat is niet alleen een heel leuk kraamcadeau, zo’n rugzakje is nog echt bruikbaar ook!

Ook interessant: 

Partners: 

Ontdek Geschiedenis Magazine!

Ga mee op ontdekkingstocht naar archeologische vindplaatsen in binnen- en buitenland!

Covers OA

Iedere maand meeslepende en prachtig geïllusteerde verhalen over de geschiedenis van Amsterdam.

lijfwacht napoleon

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór vrijdag 1 december 23:59 u. een abonnement.

Wereldwonder: de vuurtoren van Alexandrië

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór vrijdag 1 december 23:59 u. een abonnement.

Grace O’Malley, piratenkoningin

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór vrijdag 1 december 23:59 u. een abonnement.