Home » Reportage
Elizabeth Fry

Elizabeth Fry, Engels gevangenishervormer en filantropist

Elizabeth Fry (1780-1845) werd aan het begin van de negentiende eeuw in Groot Brittannië beroemd als de "Angel of Prisons". Haar hervormende ideeën over gevangenissen zouden uiteindelijk in de Britse wet terechtkomen. 

Elizabeth Fry werd als ‘Betsy’ Gurney geboren en groeide op in een gegoede, ruimdenkende Quakergemeenschap in Engeland. Quakers hadden sterke idealen van gelijkheid en vredelievendheid; zij hoorden bij de vroegste tegenstanders van slavenhandel en waren actief in filantropische projecten. Ook vrouwen mochten als prediker actief zijn.

Actief voor vrouwelijke gedetineerden

Na haar huwelijk met bankier Joseph Fry bleef ze sociaal actief. Na een bezoek aan de Newgate gevangenis in 1813 was ze zo geschrokken van de omstandigheden waarin vrouwen en kinderen vastzaten, dat ze zich begon in te zetten om hun omstandigheden te verbeteren. Ze werd de eerste hervormer die de morele verbetering van de gedetineerden centraal stelde middels persoonlijk contact, gesprekken, onderwijs en werk. Voor het bezoeken van vrouwelijke gedetineerden moesten vrouwencomités opgericht worden.

Ideeën overgenomen

Haar voorstellen werden deels overgenomen in de Britse gevangeniswet van 1823. Fry bracht in de jaren veertig bezoeken door heel Europa en zo ook in België en Nederland. In Amsterdam en Zwolle werden ter plekke en in aanwezigheid van Fry vrouwencomités opgericht. Een groot aantal overheids- en universiteitsgebouwen is naar Fry vernoemd. Ze werd in 2001 afgebeeld op de vijf pond bankbiljetten. Haar uitgebreide dagboeken worden nog steeds getranscribeerd en bestudeerd. 


Elizabeth Fry staat op 12 oktober 2023 in de Vrouwen in de geschiedenis scheurkalender. In 2023 lees je met deze scheurkalender elke dag iets over een vrouw die een bijzondere rol in de geschiedenis heeft gehad. 

Aanbieding: Nu krijg je deze kalender (t.w.v. € 15,99) gratis bij een abonnement op Geschiedenis Magazine. 

Bestel nu 


Landen: 

Tijdperken: 

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief. 

Voor de leeuwen! Dierengevechten in de oudheid

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 15 augustus 23:59 u. een abonnement.

Het ‘masterplan’ van Montgomery

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 15 augustus 23:59 u. een abonnement.

Ga mee op ontdekkingstocht naar archeologische vindplaatsen in binnen- en buitenland!

Leidens Ontzet 450 jaar geleden

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 15 augustus 23:59 u. een abonnement.

Buffalo Bill op tournee

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 15 augustus 23:59 u. een abonnement.