Home » Reportage
Palhalgam vallei Jammu en Kasjmir

Het Kasjmir-conflict: onrust van alle tijden

Maandag 5 augustus heeft India een grondwetswijziging doorgevoerd, om zo de regio Jammu en Kasjmir bij India in te lijven. De regio had voorheen een speciale status. Dit besluit veroorzaakt veel ophef, omdat een deel van Kasjmir bij Pakistan hoort. Wat is de geschiedenis van deze onrustige regio?

De koningen van Kasjmir

Het gebied dat vandaag de dag bekend staat als Kasjmir (ook wel Kashmir) grenst aan India, Pakistan, Afghanistan en China, en kent een lange geschiedenis. Oorspronkelijk werd met Kasjmir alleen de vallei van Kasjmir bedoelt. Tegenwoordig wordt er echter een groter omliggend gebied mee aangeduid. Zo beschreef de geschiedkundige Kalhana in zijn werk Rajatarangini uit de twaalfde eeuw het gebied uitvoerig. ‘Kashmira’ wordt in het werk onder meer ‘de beste plaats’ in de Himalaya genoemd. In zijn werk beschrijft Kalhana ook de verschillende koningen van Kasjmir. De eerst genoemde koning is Gonada I, die regeerde in 2448 voor Christus. Vervolgens beschrijft de auteur meer dan honderd koningen, waarvan de laatst genoemde in 1101 na Christus regeerde.

Vele verschillende heersers

Het bleef niet bij de koningen die Kalhana in zijn werk benoemde. In hun moderne werk over de geschiedenis van het gebied beschrijven de auteurs J.C. Aggarwal en S.P. Aggarwal onder meer de vele heersers die het gebied over de loop der jaren hebben bestuurd. Zo werd de vallei in de 6de eeuw in beslag genomen door Hunnen, waarna het later die eeuw onder de heerschappij van het Ujjain-rijk kwam. Hierop volgde een periode van eigen heersers. In de 14de eeuw kreeg de vallei zijn eerste moslim-heerser, Sultan Sadr-ud-Din Kashmir. In 1589 werd Kasjmir onderdeel van het Mogolrijk. Ook Jammu, tegenwoordig onderdeel van de Indiase deelstaat Jammu en Kasjmir, wordt in oude teksten genoemd. Deze regio was echter tot rond de 18de eeuw nog zeer verdeeld.

Kasjmir in de 19de en 20ste eeuw

De regio zou lange tijd onder de controle van het Mogolrijk blijven staan. Pas in de 19de eeuw was er een verandering in heerschappij, toen in 1819 de regio onder controle van Sikh heersers kwam. Ondertussen was de Britse East India Company ook in de omgeving gearriveerd. In 1846 kwam er een einde aan de Sikh-heerschappij. Dit gebeurde door middel van het verdrag van Amritsar, een verdrag tussen de East India Company en Gulab Singh, Raja van Jammu.  Gulab Singh zou vervolgens de eerste Maharajah van Jammu en Kasjmir worden, en de eerste van de Dogra heersers. De Dogra heerschappij zou tot 1947 voortduren, wanneer Brits-Indië haar onafhankelijkheid verkreeg.

Kasjmir-regio conflict De onafhankelijkheid van Brits-Indië 

In 1947 kwam er een einde aan de Britse overheersing in Indië. Wat eerst een kolonie was, werd nu opgesplitst in twee verschillende landen: India en Pakistan. In Pakistan leefde voornamelijk een Islamitische bevolking, India was grotendeels Hindoestaans. De Maharajah van Jammu en Kasjmir stond nu voor een keuze: sloot hij zich aan bij India of Pakistan? Het grootste deel van zijn bevolking van moslim. Toch twijfelde de Maharajah, hierop vielen Pakistaanse troepen de regio binnen. Als reactie hierop vroeg de Maharajah hulp aan India, die deze beloofde te geven als de regio zich voegde bij India. Dit leidde tot de eerste Kasjmiroorlog, die duurde tot 1949. De oorlog eindigde in een staakt het vuren, maar de spanning bleef.

Het conflict

Het bleef niet bij deze ene oorlog. Het Kasjmir gebied bleef een punt van conflict voor India en Pakistan. In 1965 en 1999 vonden er wederom oorlogen om het gebied plaats. Daarnaast waren er ook regelmatig kleinere schermutselingen/gevechten. Tegenwoordig is het gebied Kasjmir in bezit van drie verschillende landen. India bezit ongeveer 45% van de regio, genaamd Jammu en Kasjmir. Pakistan heeft de controle over ongeveer 35% en China over de overige 20%. Het is echter zo dat zowel Pakistan als India heerschappij over het volledige gebied claimen. Pogingen om tot een vreedzame oplossing te komen bleken tot nu toe niet succesvol. Sinds 1989 is er in het Indiase Jammu en Kasjmir ook een volksopstand gaande onder de Islamitische bevolking.

Nieuwe wetgeving in India

De huidige ophef over het gebied wordt veroorzaakt door een wetswijziging in India. Begin augustus 2019 trok India artikel 370 van hun grondwet in, waardoor de deelstaat Jammu en Kasjmir haar speciale status verliest die de regio extra autonomie verleent. De deelstaat kan nu helemaal bij India worden ingelijfd.  De premier van Pakistan heeft de grondwetswijziging afgekeurd. Voorlopig heeft India de deelstaat onder lockdown geplaatst, wat betekent dat internet en telefoonverkeer verhindert zijn, dat er extra troepen naar de regio zijn gestuurd en dat sommige politici onder huisarrest zijn geplaatst. De geschiedenis van het Kasjmir-conflict wordt momenteel dus nog steeds geschreven.

Bronnen:

Afbeeldingen:

Ook interessant: 

Landen: 

Tijdperken: 

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief. 

Piet Hein

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 4 april 23:59 u. een abonnement.

GM 2 cover - nu in de winkel

Het tweede nummer van 2024 is verschenen. Koop dit nummer bij een kiosk of boekhandel bij jou in de buurt

Ga mee op ontdekkingstocht naar archeologische vindplaatsen in binnen- en buitenland!

Lees het eerste jaar Geschiedenis Magazine extra voordelig én kies een welkomstcadeau!

cover GM3

Het extra dikke nummer van Geschiedenis Magazine verschijnt omstreeks 18 april. Neem vóór donderdag 4 april 23:59 u. een abonnement om dit nummer zonder verzendkosten te ontvangen.