India en Pakistan zijn sinds 1947 onafhankelijk.

India en Pakistan zeventig jaar onafhankelijk

Trending – In de nacht van 14 op 15 augustus 1947 maakte Brits-Indië zich los van Groot-Brittannië. De voormalige kolonie werd opgesplitst in twee landen: India en Pakistan. Heftige oorlogen tussen volgden en tot op de dag van vandaag is de sfeer gespannen.


In de negentiende eeuw heerste Groot-Brittanië over een groot deel van Azië. De in 1600 opgerichte East India Company was oppermachtig in grote delen van het continent, waaronder het huidige India en Pakistan. Rijst, Ivoor, en thee waren de belangrijkste handelsproducten van de Britten. De koloniale grootmachten Nederland en Portugal verloren in de 18e eeuw steeds meer terrein in Azië. De Britten profiteerden hier flink van.


Strijd voor onafhankelijkheid


Bij het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog vroeg de Indiase leider Mahatma Gandhi (1969-1948) aan de Britse regering wat voor zijn land de gevolgen van die oorlog zouden zijn. Een antwoord bleef uit, waarna Gandhi besluit om Groot Brittannië niet meer te steunen. De Britse regering weigerde de onafhankelijkheid van India te erkennen. Ondertussen zag ook de Britse bevolking weinig in de dominante rol van Groot-Brittannië in Azië. Ook de Britse regering zag er weinig meer in.


Twee landen


Voor Gandhi was onafhankelijkheid belangrijk. Hij streefde naar verbroedering tussen de verschillende religieuze groepen en het afschaffen van het kastenstelstel. Gandhi's wens ging niet in vervulling toen de Britse kolonie bij de onafhankelijkheid in 1947 werd opgesplitst in Pakistan, waar overwegend veel moslims woonden, en in het grotere hindoeïstische India. Door de massale volksverhuizingen die door de deling ontstonden, escaleerden de gevechten tussen moslims en hindoes en braken er ware heksenjachten uit op minderheden. Hierbij viel ongeveer één miljoen doden.


Conflict over Kashmir en dood Gandhi


Sinds de onafhankelijkheid haalden beide landen nog een aantal keer de strijdbijl tevoorschijn. De verdeling van het Britse protectoraat Kasjmir tussen India en Pakistan leidde in 1947 tot een hevige oorlog waarbij India aan het langste eind trok: dit land kreeg twee derde van het gebied in handen. Een jaar later werd Gandhi, die bekend stond om zijn geweldloze verzet, door een hindoe vermoord. Een wraakactie, want de moordenaar was van mening dat Gandhi zich te vredelievend opstelde tegenover moslims.


Bangladesh


In 1965 kwam het opnieuw tot een oorlog tussen de twee landen. Opnieuw was Kasjmir de oorzaak van het conflict. In 1971 woedde er opnieuw een oorlog. Deze leidde in 1971 tot de geboorte van Bangladesh, dat voorheen tot het oosten van Pakistan hoorde. De twee landen kwamen na dit bloedige conflict een vredesverdrag overeen.


Laatste jaren


De laatste jaren is het aantal conflicten beperkt, maar de spanning tussen de buurlanden blijft erg hoog. Het Kasjmirconflict blijft een hoofdpijndossier.


Afbeelding:


Wikimedia Commons


Bronnen:


Landen: 

Tijdperken: 

Piet Hein

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 4 april 23:59 u. een abonnement.

Vergeten D-Day: Italië, 1943

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 4 april 23:59 u. een abonnement.

Saga vikingen

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 4 april 23:59 u. een abonnement.

Lees het eerste jaar Geschiedenis Magazine extra voordelig én kies een welkomstcadeau!

GM 2 cover - nu in de winkel

Het tweede nummer van 2024 is verschenen. Koop dit nummer bij een kiosk of boekhandel bij jou in de buurt

cover GM3

Het extra dikke nummer van Geschiedenis Magazine verschijnt omstreeks 18 april. Neem vóór donderdag 4 april 23:59 u. een abonnement om dit nummer zonder verzendkosten te ontvangen.