Home » Reportage
Holiday on Ice met Sjoukje Dijkstra in Amsterdam in 1967

Historische foto: Sjoukje Dijkstra in Holiday on Ice

Van wereldkampioen kunstschaatsen tot een van de bestbetaalde solisten ooit in de ijsrevueshow Holiday on Ice: op haar dertigste had Sjoukje Dijkstra er al een carrière op zitten waar de meeste mensen alleen maar van kunnen dromen.

Wereldkampioen kunstschaatsen

Het talent van Sjoukje Dijkstra (1942) kwam niet uit de lucht vallen. Haar vader, Luitzen Dijkstra, had als schaatser meegedaan aan de Olympische Spelen van 1936. Ook Sjoukje bleek al vroeg talent te hebben, vooral voor het kunstschaatsen. Ze begon intensief te trainen, onder andere in Londen, en won in 1954 haar eerste nationale toernooi. In 1960 werd ze op haar 18e Europees kampioen, een titel die ze behield tot 1964. Ook werd ze drie keer wereldkampioen en nam ze drie keer deel aan de Olympische Wereldspelen, waar ze een zilveren en een gouden medaille won. Hierdoor behoorde ze in de jaren 1960 tot de absolute wereldtop en zorgde ze voor veel enthousiasme voor kunstrijden in Nederland.

Sjoukje Dijkstra tijdens het EK kunstschaatsen in 1960

Holiday on Ice

Alle lof en een succesvolle carrière leverden Sjoukje Dijkstra echter geen geld op. Verdienen aan topsport was in die tijd namelijk verboden in Nederland. Nadat haar vader in 1964 overleed moest Dijkstra financieel onafhankelijk worden om haar moeder te kunnen onderhouden. Hierdoor verliet ze op haar 22e de topsport en sloot een contract met de ijsrevueshow Holiday on Ice. Daar ging ze ongeveer 300.000 gulden per jaar verdienen, wat haar de op één na bestbetaalde schaatssoliste ooit maakte.

Op de foto boven dit artikel is Sjoukje Dijkstra te zien terwijl ze schaatst in de Holiday on Ice-show ‘Assepoester’ uit 1967.  Zoals gebruikelijk bij de oudste ijsvoorstelling ter wereld (opgericht in 1943 en dus bijna net zo oud als Dijkstra zelf) zijn de schaatsers aangekleed in schitterende kostuums om de voorstelling nog spectaculairder te maken. Sjoukje Dijkstra was in die jaren niet de enige voormalige topsportster die na haar carrière ging werken bij Holiday on Ice: ook haar voormalige rivaal Joan Haanappel zou er uiteindelijk een contract sluiten.


Het beste van IsGeschiedenis in je inbox? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief! Helemaal niks missen? Volg ons op Instagram!


80 jaar

Sjoukje Dijkstra zou Holiday on Ice in 1972 uiteindelijk vaarwelzeggen. Ze was toen dertig jaar oud en fysiek kon ze het schaatsen steeds moeilijker aan. Ze bleef echter in de showbusiness werken: samen met haar man ging ze in een circus werken en reisde ze door Scandinavië en Nederland. Op 28 januari 2022 is Dijkstra 80 jaar oud geworden. Ze schaatst al lang niet meer, maar heeft in 2008 wel samen met Joan Haanappel het fonds Stichting Kunstrijden Nederland opgericht. Deze organisatie moet helpen om de sport in Nederland te stimuleren, want na het succes van Dijkstra is de aandacht ervoor snel weggezakt.

Bronnen

Ook interessant: 

Rubrieken: 

Landen: 

Tijdperken: 

De wieg van de Zijderoute

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 4 april 23:59 u. een abonnement.

Saga vikingen

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 4 april 23:59 u. een abonnement.

Covers OA

Iedere maand meeslepende en prachtig geïllusteerde verhalen over de geschiedenis van Amsterdam.

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief. 

cover GM3

Het extra dikke nummer van Geschiedenis Magazine verschijnt omstreeks 18 april. Neem vóór donderdag 4 april 23:59 u. een abonnement om dit nummer zonder verzendkosten te ontvangen. 

GM 2 cover - nu in de winkel

Het tweede nummer van 2024 is verschenen. Koop dit nummer bij een kiosk of boekhandel bij jou in de buurt