Home » Reportage
hippies en drugs

Hoe gebruikten hippies drugs om in opstand te komen?

In de jaren 60 begonnen jongeren nieuwe manieren te ontdekken om hun vrije tijd te besteden. Drugs waren daar onlosmakelijk mee verbonden. Tijdens het popfestival aan de Kralingse Plas, maar ook in het Vondelpark en op de Dam kwamen jongeren uit binnen en buitenland bij elkaar om te kletsen, muziek te maken en drugs te gebruiken.

Maar het was meer dan alleen maar een nieuwe manier van vrijetijdsbesteding. Zeker in hun eigen beweging waren deze jongeren bezig met een ware opstand. Ze verzetten zich tegen het burgerlijke leven van hun ouders, tegen de gevestigde orde. En ook daarbij speelden drugs een belangrijke rol.

Drugs waren middelen om je af te zetten en je te onderscheiden, maar volgens velen waren het juist ook middelen om op een andere manier te denken en afstand te nemen van alle maatschappelijke structuren.

Prof. dr. Gemma Blok is als historica verbonden aan de Open Universiteit en is hoogleraar moderne geschiedenis en doet onderzoek naar de geschiedenis van drugsgebruik in Nederland.

Ook interessant: 

Partners: 

Landen: 

Tijdperken: 

Onderwerpen: 

GM 2 cover - nu in de winkel

Het tweede nummer van 2024 is verschenen. Koop dit nummer bij een kiosk of boekhandel bij jou in de buurt

cover GM3

Het extra dikke nummer van Geschiedenis Magazine verschijnt omstreeks 18 april. Neem vóór donderdag 4 april 23:59 u. een abonnement om dit nummer zonder verzendkosten te ontvangen. 

Piet Hein

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 4 april 23:59 u. een abonnement.

Ga mee op ontdekkingstocht naar archeologische vindplaatsen in binnen- en buitenland!

Saga vikingen

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 4 april 23:59 u. een abonnement.

Covers OA

Iedere maand meeslepende en prachtig geïllusteerde verhalen over de geschiedenis van Amsterdam.