Home » Reportage
Hoes is de Blokker ontstaan

Hoe is Blokker ontstaan?

Er zijn maar weinig Nederlandse winkelketens wiens verleden net zo ver teruggaat als dat van de Blokker. Al meer dan 120 jaar voorziet dit concern Nederlanders van huishoudelijke producten en cadeauartikelen. De honderden filialen  van de Blokker zitten vandaag de dag over heel het land verspreid. Het is hierdoor moeilijk voor te stellen dat de keten met maar één winkel begon.

De Goedkoope IJzer & Houtwinkel’

In 1896 opende de eerste Blokker-zaak haar deuren aan het Breed 22 in Hoorn, onder de naam  ‘De Goedkoope IJzer & Houtwinkel’. Deze zaak was het initiatief van de toen 22-jarige Jacob Blokker. Jacob verkocht daarvoor landbouwgereedschappen op de markten van Hoorn en Purmerend. Deze handel liep zo goed dat hij zich na een paar jaar in een winkelpand kon vestigen.

Succesformule

Traditioneel kochten boeren hun gereedschappen op de markt of bij de plaatselijke smid. Jacob Blokker probeerde deze gewoonte te doorbreken, door een uitgebreid assortiment aan landbouwbenodigdheden aan te bieden. Hij hanteerde vaste lage prijzen, in tegenstelling tot de markt waar afdingen nog gebruikelijk was. Deze aanpak bleek een succes. Jacob’s zaak werd steeds drukker bezocht, waardoor hij zijn assortiment kon aanvullen met schoonmaakmiddelen en keukengerei. Hierdoor traden ook de huisvrouwen toe tot zijn vaste klantenkring.

Blokker breidt uit

Jacob’s zaak groeide zo hard, dat hij in 1903 nog een pand aan het Breed kon kopen. Tot aan 1923 kocht hij nog vijf panden aan het Breed op, elk voor verschillende artikelen. Datzelfde jaar vestigde hij zich echter in een modern winkelpand, waardoor de andere vestigingen overbodig werden. Onder het groeiende aanbod van Jacob vielen inmiddels ook kachels, kinderwagens, strijkijzers en fornuizen.

Eerste Blokker winkel

Broers slaan handen ineen

De familie Blokker was ook intensief bij de zaak betrokken. In 1932 opende zoon Jacob jr. in Utrecht de eerste Blokkerzaak buiten Hoorn, ondanks de economische crisis van toen. De jaren daarop stichtten zijn broers Koos en Piet hun eigen filiaal in respectievelijk Amsterdam en Haarlem. In 1936 trok Jacob zich terug uit de zaak in Hoorn, waarna zijn vier zoons het stokje van hem overnamen. Ze verenigden hun winkels in het vof Gebr. Blokker, waarmee de basis voor de winkelketen was gelegd.

Jaap Blokker

In de decennia daarop breidde het aantal winkels gestaag uit en vanaf 1977 ging Blokker ook over de grens, toen de eerste zaak in België opende. Deze uitbreidingen waren voor een belangrijk deel te danken aan Jaap Blokker (kleinzoon van Jacob), die vanaf 1967 toetrad tot de directie. Onder leiding van Jaap nam Blokker in de jaren ’80 en ’90 diverse ketens over, zoals Intertoys, Leen Bakker, Xenos en Marskramer. Het concern groeide hierdoor enorm.

Verschuivende focus

Jaap Blokker overleed in 2011. In de jaren na zijn dood raakte de huishoudketen in zwaar weer. In 2015 maakte Blokker voor het eerst verlies en de jaren daarop verergerde de situatie alleen maar. Vanwege de financiële situatie, besloot Blokker in mei 2017 om de overig ketens af te stoten, zodat de keten zich volledig op de Blokker-winkels kon gaan richten. In de maanden daarop verkocht het concern Intertoys, Leen Bakker en Xenos aan diverse partijen.

Wat heeft de toekomst in petto?

Inmiddels zijn de reorganisaties grotendeels voorbij en kan Blokker zich meer op de toekomst gaan richten. In het huidige digitale tijdperk, is een online bezorgdienst cruciaal om als winkelketen te overleven. Vandaar dat ook Blokker in deze trend mee is gegaan. Daarnaast probeert de winkelketen consumenten te verleiden door middel van wekelijkse aanbiedingen, speciale kortingsacties en andere vormen van korting. Niet voor niks wordt er elke maand duizenden keren gezocht op termen als: kortingscode Blokker. Na 120 jaar is de Blokker nog allerminst uit het Nederlandse straatbeeld verdwenen.

Bronnen:

Afbeeldingen:

Partners: 

Lees het aankomende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 22 februari 23:59 u. een abonnement.

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 22 februari 23:59 u. een abonnement.

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 22 februari 23:59 u. een abonnement.

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 22 februari 23:59 u. een abonnement.

Covers OA

Iedere maand meeslepende en prachtig geïllusteerde verhalen over de geschiedenis van Amsterdam.

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 22 februari 23:59 u. een abonnement.