Geen afbeelding beschikbaar

Jaap Blokker overleden

Jaap Blokker, bestuursvoorzitter van het moederbedrijf van Blokker, is dinsdag 5 juli op 69-jarige leeftijd overleden. Dat maakte het bedrijf woensdag bekend. Hij was samen met zijn broer Albert eigenaar van de multinational, die in 1896 begon als een bescheiden winkel in Hoorn.

Op vrijdag 24 april 1896 beloofden de toen 22-jarige Jacob Blokker uit Hoorn en de één jaar oudere Saapke Kuiper uit Medemblik elkaar eeuwige trouw in het stadhuis van Hoorn. Jacob was tot dan toe markthandelaar in landbouwgereedschap geweest. Een huwelijksreis was er niet bij voor het jonge stel. De dag na hun bruiloft openden zij hun 'Goedkoope IJzer en Houtwinkel' aan het Breed 22 in Hoorn. Behalve het vertrouwde landbouwgereedschap en toebehoren zoals spaden, harken en vaarbomen, verkocht Blokker ook huishoudelijke artikelen, zoals koffiepotten en wasteilen. Ze stonden in Hoorn dan ook bekend als Japie Kippengaas en Saartje Dakvilt.

Groei door de jaren heen

De zaken liepen goed en het echtpaar was in 1903 in staat een tweede pand aan te kopen op nummer 24. Het assortiment werd uitgebreid met grotere apparaten, zoals kachels en fornuizen. In 1912 kochten zij een derde pand op nummer 52, waarin zij glas, porselein en cadeauartikelen gingen verkopen. De huishoudzaak Blokker was geboren. In de daaropvolgende jaren breidde Jacob zijn zaak steeds verder uit. Na Jacobs dood in 1944 namen zijn vier zoons de zaak over. bouwden zij in rap tempo de winkel uit tot de alomtegenwoordige keten die het nu is. In 1948 telde het Blokker imperium nog maar acht winkels. Nu is de 'Goedkoope IJzer en Houtwinkel' uitgegroeid tot een bedrijf met veertien winkelketens in elf landen, met in totaal 2900 winkels en een omzet van bijna 2,8 miljard euro.

Opvolger uit de familie

De deze week overleden Jaap Blokker, geboren in 1942, kwam als telg van de derde generatie in het bedrijf. Zijn vader, Albert Blokker, had zijn broers uitgekocht en was de enige eigenaar geworden van het bedrijf Al vanaf kleins af aan werkte Jaap in de vakantie mee in de Blokker vestiging in de Kalverstraat. Hij volgde een opleiding in het buitenland, studeerde rechten en economie in de avonduren en werkte op het Blokker hoofdkantoor op de afdeling inkoop. In 1975 overleed vader Albert. Jaap en broer Albert zetten de zaak voort. Jaap Blokker was getrouwd met Elsje Verwer, maar had geen kinderen. Hij wilde graag dat het bedrijf werd voortgezet door een opvolger uit de Blokker-familie, maar tot dusver bleef die zoektocht zonder resultaat. De grootste kanshebber lijkt zijn neef Roland Palmer, die sinds 2010 in het familieconcern werkzaam is.

Sociaal maar soms omstreden

Jaap Blokker werd geroemd als sociaal mens. Hij was betrokken bij diverse liefdadigheidsinstellingen. Bijzondere belangstelling had hij voor mensen met een geestelijke of lichamelijke beperking. Elk jaar ging Jaap samen met zijn vrouw Els een week op wintersport met een groep gehandicapten, blinden en slechtzienden als hun persoonlijke gasten. Anderzijds deed hij soms omstreden uitspraken, zoals over "aggressieve illegalen". Hij verweet de overheid laks optreden tegen criminele allochtonen. ''Een toename van de winkelcriminaliteit als gevolg van de toenemende heterogeniteit van onze samenleving is een ontwikkeling waar we ons niet bij neer mogen leggen'', schreef hij in 2005.

Rubrieken: 

Landen: 

Ga mee op ontdekkingstocht naar archeologische vindplaatsen in binnen- en buitenland!

Special: Echt nep / maand van de geschiedenis

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 3 oktober 23:59 u. een abonnement.

Covers OA

Iedere maand meeslepende en prachtig geïllusteerde verhalen over de geschiedenis van Amsterdam.

De magie van Stonehenge

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 3 oktober 23:59 u. een abonnement.

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief. 

De ‘Great White Fleet’: Amerikaans spierballenvertoon

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 3 oktober 23:59 u. een abonnement.