Home » Reportage
Brief John Adams

John Adams bedankt Leeuwarden

Over Stuk van het Jaar
Stuk van het Jaar is het online publieksevenement van de Nederlandse archieven. Een diversiteit aan mooie, interessante en soms ontroerende archiefstukken en de daarbij behorende verhalen laten je zien wat er allemaal te vinden is in die 'schatkamers'.

De archiefstukken
De archiefstukken die meedoen aan de verkiezing zijn soms van nationaal historische waarde, andere vallen op door hun vormgeving, weer andere door hun persoonlijke karakter. Wat de stukken bindt, is dat ze kleur geven aan onze nationale geschiedenis. In de afgelopen verkiezingen (2013, 2014 en 2016) bleek al hoeveel bijzondere stukken van de Nederlandse geschiedenis bewaard zijn gebleven; van middeleeuwse documenten tot kaartjes uit 2004, van paspoorten tot foto’s en audiovisuele documenten.

Verkiezing 2018
De volgende verkiezing vindt plaats in oktober 2018. We sluiten daarmee aan bij de Maand van de Geschiedenis.  Het thema voor 2018 is "Opstand".

Wil je graag meedoen als archiefinstelling? Stuur dan een mailtje naar Jojanneke (Jojanneke.van.Zandwijk@RegionaalArchiefTilburg.nl) en we houden je op de hoogte!

Stuk: John Adams bedankt Leeuwarden.

John Adams (1735-1826), gezant in Den Haag van de opstandige Engelse koloniën in Amerika (en de tweede president van de Verenigde Staten, 1797-1801), richtte op 10 mei 1783 in een brief zijn dank aan Wopke Wopkens te Leeuwarden. De doopsgezinde koopman Wopke Wopkens (ca. 1730-1807) speelde een belangrijke rol in de sociëteit Door Vrijheid en IJver. Deze was in 1772 opgericht om ondernemingen die voor individuele leden te kostbaar of te riskant waren, gezamenlijk aan te pakken. De sociëteit ontwikkelde zich echter tot een patriottistisch gezelschap. Als in 1782 Friesland als eerste gewest in de Nederlanden de Verenigde Staten van Amerika als soevereine staat erkent, laat de sociëteit, onder het voorzitterschap van Wopkens een penning slaan om die erkenning te herdenken. De actie van de Staten en de sociëteit moet gezien worden als een daad van verzet tegen de pro-Engelse stadhouder Willem V.

De brief van John Adams

De brief lijkt geschreven door een klerk. De handtekening is van Adams. De bedankbrief en een exemplaar van de penning worden in het HCL bewaard en zijn daar te zien in de vaste expositie Het verhaal van Leeuwarden. De brief is onderdeel van het persoonsarchiefje Wopke Wopkens. Wopkens wordt ook genoemd als Kapitein ter Recherche te Leeuwarden (1785-1803) en geroemd in een lijkdicht. Hij werd in 1795 ook lid van het Comité tot de Algemene Zaken van het Bondgenootschap te Lande en Representant van het volk van Friesland. Een achttiende eeuws poortje dat waarschijnlijk toegang bood tot het huis van Wopkens staat nog aan de Zuidergrachtswal in Leeuwarden en is getooid met de tekst VIGET, VIGEBIT, VICTA, VICTA, VINCIT, VERITAS (de waarheid overwint altijd en als zij overwonnen wordt zal ze uiteindelijk toch weer zegevieren).

Brief John Adams

Stem op dit stuk

Ook interessant: 

Partners: 

Tijdperken: 

Leidens Ontzet 450 jaar geleden

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 15 augustus 23:59 u. een abonnement.

Voor de leeuwen! Dierengevechten in de oudheid

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 15 augustus 23:59 u. een abonnement.

Ga mee op ontdekkingstocht naar archeologische vindplaatsen in binnen- en buitenland!

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief. 

Wat merkten Nijmegenaren van Market Garden?

Lees het aankomende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 15 augustus 23:59 u. een abonnement.

Het ‘masterplan’ van Montgomery

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 15 augustus 23:59 u. een abonnement.