Home » Reportage
Margaret Thatcher, bijgenaamd The Iron Lady

Margareth Thatchers geheime wapen: haar handtassen!

Thatchers handtassen stonden lange tijd symbool voor de harde hand waarmee de langstzittende premier van Engeland regeerde. En het woord handbagging kwam zelfs in de Oxford English Dictionary terecht. Het verhaal van een tas. 

Margaret Thatcher werd in 1979 premier van het Groot-Brittannië namens de conservatieve partij, waarmee ze de eerste vrouwelijke Britse prime minister was. Ze zou ruim elf jaar aan de macht blijven. Haar resolute bewind loodste Groot-Brittannië weliswaar door de economische recessie van de jaren tachtig, maar door haar neoliberale maatregelen werd de macht van de vakbonden gebroken en nam de maatschappelijke ongelijkheid enorm toe. Hierdoor was Thatcher jarenlang een van de impopulairste premiers uit de Britse geschiedenis. Haar redding kwam in de vorm van de Falklandoorlog, die mede dankzij haar kordate optreden in het voordeel van Groot-Brittannië werd beslecht. Thatcher kreeg de bijnaam: Iron Lady

Haar grote voorbeeld was Winston Churchill en uiteindelijk kreeg ze op 21 februari 2007 een standbeeld recht tegenover dat van haar idool in het Britse parlementsgebouw. Thatcher overleed op 8 april 2013. Mede vanwege haar controversiële bewind kreeg geen staatsbegrafenis, maar wel een ceremoniële uitvaart met militaire eer. 

Thatcher was het gezicht van het Verenigd Koninkrijk

In 2015 werden diverse bezittingen van Thatcher geveild. Nadat het Victoria and Albert Museum voor de spullen bedankte, gingen ze bij Christie’s onder de hamer. Als we de Volkskrant mogen geloven, vertellen de spullen het verhaal van een vrouw die in de jaren tachtig het gezicht was van het Verenigd Koninkrijk. Volgens kenners begreep Thatcher heel goed de macht van het beeld. Daarom besteedde de premier veel aandacht aan haar voorkomen. Ze zette de toon met haar kleding, je kon eraan aflezen in wat voor een humeur ze was of met wat voorn boodschap ze zou komen. 

Thatcher gebruikte met haar kleding zo regelmatig om statements te maken. Ze wordt dan ook de eerste politiek power dresser genoemd. Een van de meest opvallende stukken was een trui met vlaggen van de Europese naties erop, waarmee Thatcher in 1975 campagne voerde voor de voortzetting van het Britse lidmaatschap van de Europese Gemeenschap.

Haar handtassen bleken politieke wapens

Een van Thatchers belangrijkste attributen was haar leren tas, waar ze meerdere exemplaren van had. Het bleken politieke wapens. In spotprenten werd ze regelmatig afgebeeld terwijl ze met een handtas een van haar politieke opponenten een mep verkocht. Dit attribuut staat symbool voor de manier waarop ze soms met haar tegenstanders en o dergeschikten om kon gaan. Thatcher was regelmatig grof en ruw en zei waar het op stond. Met andere woorden: ze nam geen blad voor de mond. Dit fenomeen kwam al snel als handbagging bekend te staan. Ze zei zelf eens over ‘handbagging’ in een interview: “Of course, I am obstinate in defending our liberties and our law. That is why I carry a big handbag."

Natuurlijk is dit alles figuurlijk bedoeld. Menig politicus, zowel nationaal als internationaal werd door haar regelmatig flink aangepakt met scherpe opmerkingen en flinke verbale uithalen. De heren werden geconfronteerd met haar handbagging. 

Een handtas van 28.000 euro op

Overigens; de tassen die ze droeg waren niet van het exemplaar gebloemde of slappe schoudertasjes. En een luiertas zal ze nooit gehad hebben. Thatcher voorkeur ging uit naar de robuuste leren dames tassen. Een van die tassen, een stevig blauwleren exemplaar van het exclusieve tassenmerk Launer werd jaren geleden geveild. Of dit dé tas is die maar liefst 28.000 euro opbracht, wordt niet vermeld. 

Ook interessant: 

Partners: 

Landen: 

Personen: 

cover GM3

Het extra dikke nummer van Geschiedenis Magazine verschijnt omstreeks 18 april. Neem vóór donderdag 4 april 23:59 u. een abonnement om dit nummer zonder verzendkosten te ontvangen. 

Vergeten D-Day: Italië, 1943

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 4 april 23:59 u. een abonnement.

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief. 

Piet Hein

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 4 april 23:59 u. een abonnement.

Ga mee op ontdekkingstocht naar archeologische vindplaatsen in binnen- en buitenland!

Lees het eerste jaar Geschiedenis Magazine extra voordelig én kies een welkomstcadeau!