Home » Reportage
Murasaki Shikibu

Murasaki Shikibu, de eerste romanschrijfster ter wereld

Murasaki Shikibu was duizend jaar geleden een romanschrijfster, hofdame en dichteres uit de Heian-periode in Japan. Ze werd bekend als auteur van Genji Monogatari (Het verhaal van prins Genji). Deze historische roman wordt gezien als de eerste psychologische roman ter wereld. Het is een van de langste en meest vooraanstaande meesterwerken in de Japanse literatuur. 

De sierlijke verzen

Murasaki was van kindsbeen af bekend met de literatuur omdat haar familie vertrouwd was met de klassieken en zich bezighield met het maken van sierlijke verzen in het Chinees. Een kwaliteit die in hoog aanzien stond bij mannen. Bij vrouwen schrikte het vooral mannen af. Maar Murasaki was al weduwe toen ze begon te publiceren.

Het middelpunt 

Rond 1006 werd ze gekozen als hofdame voor keizerin Shōshi. De keizerin verzamelde de meest getalenteerde vrouwen uit Japan om zich heen. Murasaki werd het middelpunt van een briljante groep van literaire vrouwen, onder wie Izumi Shikibu, Akazome Emon en Sei Shōnagon. Er was misschien onderlinge wedijver, maar dit bracht het beste in hen allen naar boven. Later werd ook Murasaki’s dochter een bekend dichteres, hofdame onder een andere keizerin. 


Murasaki Shikibu staat op 13 maart 2023 in de Vrouwen in de geschiedenis scheurkalender. In 2023 lees je met deze scheurkalender elke dag iets over een vrouw die een bijzondere rol in de geschiedenis heeft gehad. 

Aanbieding: Nu krijg je deze kalender (t.w.v. € 15,99) gratis bij een abonnement op Geschiedenis Magazine. 

Bestel nu 


Landen: 

Tijdperken: 

Onderwerpen: 

Lees het aankomende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 9 maart 23:59 u. een abonnement.

Ga mee op ontdekkingstocht naar archeologische vindplaatsen in binnen- en buitenland!

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief. Het is gratis!

Lees Ons Amsterdam

Iedere maand meeslepende en prachtig geïllusteerde verhalen over de de geschiedenis van Amsterdam.

Ontdek Geschiedenis Magazine!

Lees het aankomende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 9 maart 23:59 u. een abonnement.