Home » Reportage
creditcard geschiedenis

Oorsprong van de creditcard

Naast contant geld, de pinpas en internetbankieren vormen creditcards een essentieel onderdeel van ons huidige betaalwezen. Dit pasje het mogelijk om aankopen te doen waarbij de gebruiker pas achteraf hoeft te betalen. Voeg daar de brede wereldwijde acceptatie van de creditcard aan toe en het wordt duidelijk waarom ze vandaag de dag zoveel worden gebruikt.

Utopische roman

De term ‘creditcard’ dook in 1888 voor het eerst op, in de utopische sciencefiction-roman Looking Backward van Edward Bellamy. In zijn boek beschreef Bellamy een ideale toekomst, waarin onder andere geld was afgeschaft en mensen in plaats daarvan met ‘kredietkaarten’ betaalden. Deze pasjes leken echter meer op de huidige betaalpassen dan creditcards.

Benzinemaatschappijen en hotelketens

In de jaren ’20 verschenen de eerste creditcards in de Verenigde Staten. Benzinemaatschappijen en hotelketens begonnen creditcards aan hun klanten te verstrekken. Hotelbezoekers gebruikten deze pasjes bijvoorbeeld om te betalen voor hun overnachtingen. Elk van deze creditcards werd echter maar door één specifiek bedrijf geaccepteerd. Daardoor vormden ze nog geen goed alternatief voor contant geld.

Diners’ Club

Hier kwam in 1950 verandering in, toen Diners’ Club de eerste creditcard die bij meerdere bedrijven en winkels kon worden gebruikt introduceerde. Hierdoor won het pasje flink aan populariteit onder de Amerikanen. De volgende grote stap voorwaarts kwam in 1958, toen de American Express Company de eerste creditcard op de markt bracht die over de hele wereld kon worden gebruikt.

Basis moderne creditcard gelegd

Twee jaar later introduceerde IBM de magneetstrip op betaalpasjes. Dankzij deze innovatie werd het systeem rondom creditcards een stuk minder fraudegevoelig, waardoor de pasjes ook voor de banken een stuk aantrekkelijker werden. Hiermee was de basis voor de hedendaagse creditcard gelegd. In de daaropvolgende zes decennia heeft het gebruik van het pasje een hoge vlucht genomen. Inmiddels kunnen we bijna overal ter wereld met dit stukje plastic aankopen doen, waarvoor we pas achteraf hoeven te betalen.

Bronnen:

Afbeeldingen:

Partners: 

Onderwerpen: 

IJsbeerverhalen uit het Behouden Huys - Nova Zembla, 16de eeuw

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 16 mei 23:59 u. een abonnement.

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 16 mei 23:59 u. een abonnement.

Nieuw-Guinea, 1942: de bloedige strijd om de Kokoda-trail

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 16 mei 23:59 u. een abonnement.

Geschiedenis Magazine 4

Het komende nummer van Geschiedenis Magazine verschijnt omstreeks 30 mei. Neem vóór donderdag 16 mei 23:59 u. een abonnement om dit nummer zonder verzendkosten te ontvangen. 

Geschiedenis magazine 3 van 2024 nu in de winkel

Het derde nummer van 2024 is verschenen. Koop dit nummer bij een kiosk of boekhandel bij jou in de buurt

Lees het eerste jaar Geschiedenis Magazine extra voordelig én kies een welkomstcadeau!