Home » Reportage
creditcard geschiedenis

Oorsprong van de creditcard

Naast contant geld, de pinpas en internetbankieren vormen creditcards een essentieel onderdeel van ons huidige betaalwezen. Dit pasje het mogelijk om aankopen te doen waarbij de gebruiker pas achteraf hoeft te betalen. Voeg daar de brede wereldwijde acceptatie van de creditcard aan toe en het wordt duidelijk waarom ze vandaag de dag zoveel worden gebruikt.

Utopische roman

De term ‘creditcard’ dook in 1888 voor het eerst op, in de utopische sciencefiction-roman Looking Backward van Edward Bellamy. In zijn boek beschreef Bellamy een ideale toekomst, waarin onder andere geld was afgeschaft en mensen in plaats daarvan met ‘kredietkaarten’ betaalden. Deze pasjes leken echter meer op de huidige betaalpassen dan creditcards.

Benzinemaatschappijen en hotelketens

In de jaren ’20 verschenen de eerste creditcards in de Verenigde Staten. Benzinemaatschappijen en hotelketens begonnen creditcards aan hun klanten te verstrekken. Hotelbezoekers gebruikten deze pasjes bijvoorbeeld om te betalen voor hun overnachtingen. Elk van deze creditcards werd echter maar door één specifiek bedrijf geaccepteerd. Daardoor vormden ze nog geen goed alternatief voor contant geld.

Diners’ Club

Hier kwam in 1950 verandering in, toen Diners’ Club de eerste creditcard die bij meerdere bedrijven en winkels kon worden gebruikt introduceerde. Hierdoor won het pasje flink aan populariteit onder de Amerikanen. De volgende grote stap voorwaarts kwam in 1958, toen de American Express Company de eerste creditcard op de markt bracht die over de hele wereld kon worden gebruikt.

Basis moderne creditcard gelegd

Twee jaar later introduceerde IBM de magneetstrip op betaalpasjes. Dankzij deze innovatie werd het systeem rondom creditcards een stuk minder fraudegevoelig, waardoor de pasjes ook voor de banken een stuk aantrekkelijker werden. Hiermee was de basis voor de hedendaagse creditcard gelegd. In de daaropvolgende zes decennia heeft het gebruik van het pasje een hoge vlucht genomen. Inmiddels kunnen we bijna overal ter wereld met dit stukje plastic aankopen doen, waarvoor we pas achteraf hoeven te betalen.

Bronnen:

Afbeeldingen:

Partners: 

Onderwerpen: 

druide

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 27 juni 23:59 u. een abonnement.

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief. 

olympische spelen vrouwen

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 27 juni 23:59 u. een abonnement.

neushoorn

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 27 juni 23:59 u. een abonnement.

Nixon

Lees het aankomende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 27 juni 23:59 u. een abonnement.

fietsplaatje

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 27 juni 23:59 u. een abonnement.