Home » Reportage
Archiefstuk van het jaar

Regionaal Archief Nijmegen - Beter geen brug dan een Belvédère-brug!

Ruim 1000 Nijmegenaren zetten in 1912 hun handtekening onder de petitie ‘Beter geen brug dan een Belvédère-brug!’. De Nijmeegse middenstanders kwamen in opstand tegen deze nieuwe verkeersbrug over de Waal, omdat men bang was klanten te verliezen. Tot dan toe moesten Nijmegenaren namelijk via de winkelstraten in de benedenstad naar de veerpont rijden om de Waal over te steken. Al die reizigers vormden een grote groep klanten voor de winkeliers. Door deze nieuwe brug zou al het verkeer buiten het centrum om worden geleid. Het protest had uiteindelijk succes: in 1917 besloot de gemeenteraad de zaak voorlopig te laten rusten.

Archiefstuk van het jaar

Meer over de achtergrond van dit bijzondere archiefstuk vind je op de site van het Regionaal Archief Nijmengen. Het stuk bekijken? Dat kan hier. 

Stem op dit stuk

Meer inspiratie

Museum Bronbeek organiseert van 20 t/m 27 oktober 2019 in de ‘Week van de Koloniale Geschiedenis’ lezingen, films, muziek, dans, theater, talkshow en exposities rond het thema ‘Zij/hij’. Deze ‘Week’ is deel van de landelijke Maand van de Geschiedenis. Het gedetailleerde programma is vanaf 1 oktober als PDF te downloaden.

 

Neem nu een abonnement en krijg schitterende cadeau's!