Home » Reportage
Turks Fruit

Turks Fruit

De film Turks Fruit van Paul Verhoeven kwam in 1973 uit in de Nederlandse bioscopen. Met in de hoofdrollen Monique van Ven en Rutger Hauer bleek de film een enorm succes. Vooral de erotische scènes waren spraakmakend. De film is vandaag de dag nog steeds de meest succesvolle film uit de Nederlandse filmgeschiedenis.

Het verhaal

De film Turks Fruit is gebaseerd op de gelijknamige roman van de beroemde Nederlandse schrijver Jan Wolkers. Het boek werd in 1969 uitgegeven en wordt vertelt uit het oogpunt van een naamloos hoofdpersonage, die beeldhouwer is. Het verhaalt focust zich op zijn relatie met de liefde van zijn leven: Olga. De beeldhouwer vertelt het verhaal van hun romance, en hoe Olga zijn leven heeft beïnvloedt.

Verfilmd

De roman van Jan Wolkers werd in 1973 verfilmd door regisseur Paul Verhoeven. De naamloze beeldhouwer kreeg nu een naam: Erik. Maar wie moest deze rol gaan vertolken? Oorspronkelijk werden Willeke van Ammelrooy en Hugo Metsers getipt als de acteurs die Erik en Olga zouden kunnen spelen. Onderhandelingen met van Ammelrooy verliepen echter moeizaam, waardoor men uiteindelijk bij Monique van de Ven uitkwam. Samen met Rutger Hauer, die was doorgebroken met zijn rol als Floris, zouden zij de beroemde personages uit het boek van Jan Wolkers tot leven roepen.

Erotiek op het witte doek

De film Turks Fruit is onder ander bekend om de erotische scènes die in de film voorkomen. In de jaren zestig werden film waarin erotische en/of naaktscènes te zien waren steeds populairder in Nederland. Turks Fruit was niet de eerste film waar dergelijke scenes in voorkwamen. Films als Obsessions, Wat zien ik? en Blue Movie gingen Turks Fruit al voor. De film zocht grenzen op, maar was misschien juist daarom wel zo populair onder de bioscoopgangers.  

Populariteit van de film

In eerst instantie werd de film gemengd ontvangen in de Nederlandse pers. De erotiek en seksuele scènes in de film ontvingen veel negatieve reacties. Toch werd de film een succes in de Nederlandse bioscopen. Meer dan 3.3 miljoen kaartjes voor Turks Fruit werden verkocht, wat het nu nog steeds de meest succesvolle film uit de Nederlandse filmgeschiedenis maakt. In 1999 werd de film door het Nederlandse publiek verkozen als de beste Nederlandse film van de eeuw. Ook in het buitenland bleek de film succesvol, Turks Fruit werd zelfs genomineerd voor een Oscar voor de beste niet-Engelstalige film.

Bronnen:

Afbeelding:

Ook interessant: 

Landen: 

Tijdperken: 

Onderwerpen: 

De Evacuatie uit Duinkerken, 1940

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór vrijdag 1 december 23:59 u. een abonnement.

welkomstcadeau Geschiedenis Magazine

Lees het eerste jaar Geschiedenis Magazine extra voordelig én kies een van de tijdelijke welkomstcadeaus!

De iconische Boston Tea Party, 1773

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór vrijdag 1 december 23:59 u. een abonnement.

Wereldwonder: de vuurtoren van Alexandrië

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór vrijdag 1 december 23:59 u. een abonnement.

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief. 

Covers OA

Iedere maand meeslepende en prachtig geïllusteerde verhalen over de geschiedenis van Amsterdam.